TPOok!

 
avatar
     
Column

Agente met hoofddoek is om principiële redenen niet wenselijk

Zelfs een neonazi heeft in nood recht op bescherming van agent zonder keppeltje

In de Volkskrant stond donderdag een groot interview met Sarah Izat. Zij werkt voor de Rotterdamse politie en is tevens moslima. Dat hoeft elkaar niet te bijten, ware het niet dat Izat ook tijdens werktijd een hoofddoek wil dragen. Dat druist echter in tegen de gedragscode van de politie die religieuze uitingen verbiedt bij geüniformeerde agenten. Een duidelijke en gewenste code.

Izat vind de gedragscode echter kolder. Zij vindt dat de code discriminerend werkt en dus heeft zij een klacht ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens. Want ondanks de gedragscode kwam ze op haar eerste praktijkdag in uniform en met hoofddoek op haar werk. Deze eerste dag duurde zeer kort. Izat werd door haar meerderen naar huis gestuurd.

Is Izat een slechte politiebeambte? Nee, dat geloof ik niet. Ik heb geen enkele reden om aan haar integriteit te twijfelen. Tegelijkertijd is het wel te hopen dat de gedragscode in stand wordt houden. Een agent moet meer dan wie ook, totale onafhankelijkheid uitstralen. Burgers komen soms in zeer kwetsbare omstandigheden in contact met de politie. Ze moeten dan niet geconfronteerd worden met particuliere opvattingen van agenten. Iedere burger heeft het recht op bescherming in geval van nood. Dit principiële uitgangspunt eist een principiële uitvoering. Zelfs een neo-nazi die na een vechtpartij gewond is geraakt, heeft het recht om niet beschermd te worden door een agent met een keppeltje. Een SGP’er die een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt wil niet geconfronteerd worden met een agent die een badge met een hamer en een sikkel draagt. Een PVV-er die een aanklacht wil indienen omdat hij wordt lastig gevallen om zijn politieke overtuiging, hoeft niet tegenover een moslima met hoofddoek te zitten. Een moslim die met een hulpvraag bij de politie komt, wil niet met een agent te maken krijgen die het PVV logo op zijn hand heeft getatoeëerd.

Dat zulke gevallen in het echte leven bijna niet voorkomen heeft niets met het principe van een onafhankelijk politieapparaat te maken. En dus hoop ik dat het College voor de Rechten van de Mens de klacht zal afwijzen. Tegelijkertijd hoop ik dat Sarah Izat bij de politie zal blijven en haar hoofddoek tijdens werktijden zal afdoen. Want een intelligente dame met een migratieachtergrond, die zich wil inzetten voor een fijner Nederland moeten we op een schild hijsen. Maar wel een overtuigings-neutraal schild.

Op de foto een andere agente met hoofddoek

   

Steun direct Ralph Posset

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.