Doneer aan TPO
 

De VVD Amsterdam wilde geen liberale burgemeester

Plus: Het kan niet anders of Annabel Nanninga heeft Femke Halsema aan een meerderheid geholpen

Door: , 17:44, 07 juli 2018

Plus: Het kan niet anders of Annabel Nanninga heeft Femke Halsema aan een meerderheid geholpen

In het Parool van zaterdag staat een interessant reconstructie van de burgemeestersbenoeming in Amsterdam: ‘Hoe de benoeming van favoriet Halsema bijna mislukte’.  Het meest opvallende in die analyse is dat de VVD fractie tegen Femke Halsema gestemd heeft, omdat ze liever een rechtse PvdA-ster hadden dan een linkse liberaal. Het feit dat Halsema in 2005 uitgeroepen werd tot ‘liberaal van het jaar’, had geen overwegende invloed. Ook opvallend is dat  – als de reconstructie van Het Parool klopt – Annabel Nanninga waarschijnlijk vóór Femke Halsema gestemd heeft. Ga maar na! Halsema had de steun van GroenLinks en D66, samen goed voor 18 zetels. Carolien Gehrels had de steun van PvdA, de VVD en het CDA (samen 12 zetels). De SP heeft waarschijnlijk voor Halsema gestemd. Daarmee had zij 21 stemmen. Twee te weinig.

Rekent u even mee

Sylvana Simons heeft zéker niet op Halsema gestemd, want Halsema heeft zich uitgesproken tegen de ‘white privilege’ beweging en heeft de zwartepieten discussie ‘overtrokken’ genoemd. DENK heeft ook niet op Halsema gestemd. Zij heeft haar kinderen van een zwarte school gehaald. Dat de leden van de ChristenUnie op Halsema gestemd hebben is zeer onwaarschijnlijk. Halsema is veel te libertair voor de ChristenUnie. En voor de Partij van de Ouderen is zij te liberaal: Halsema is niet zo van de ‘verworven rechten’. De Partij van de Dieren dan? Heel onwaarschijnlijk. Bij de Partij van de Dieren heerst een sterke rivaliteit met GroenLinks en voor iemand die in een oude Mercedes zonder katalysator placht te rijden heeft de Partij van de Dieren weinig sympathie. Maar stel nu dat 1 van de drie raadsleden van de Partij van de Dieren minder sektarisch is dan haar partij en wél op Halsema gestemd heeft. Dan kwam ze nog steeds een zetel te kort.

Nee, het moet de rechts libertaire Nanninga geweest zijn; mogelijk vanwege onvoorwaardelijke steun die Tweede Kamerlid Halsema in 2004 aan Wilders en Ayaan Hirsi Ali heeft gegeven toen deze twee na de moord op Theo van Gogh moesten onderduiken. Voor wie Annabel volgt op Facebook, zoals ik, is het geen verrassing.

De intolerante antifa Rutger Groot Wassink

Verrassend is wel dat Rutger Groot Wassink zich zo sterk gemaakt heeft voor Halsema. Ik dacht dat die Groot Wassink juist niet zo libertair was. Ik heb ooit op TPO geschreven dat ik – als ik in Amsterdam zou wonen, wat God verhoede – nooit op deze intolerante antifa zou stemmen, maar nu valt hij mij toch mee. Niet dat ik op hem zou stemmen, want ik stem altijd op een vrouw. Ik zou dus op de fractievoorzitter van GroenLinks, Femke Roosma, stemmen. Ik vind het ook wel leuk te weten dat Roosma en Nanninga allebei op Halsema gestemd hebben.

 
ingezonden mededeling

Vandaag op dealert.nl

Deze tuinopberkkist is groot! En nu maar 39 euri. Ruim de tuinrommel van afgelopen zomer nu maar eens op. Deze deal staat hierrr live!

 
   
 
 
 
Toon / Verberg Reacties