Doneer aan TPO
 

De term ‘fakenieuws’ wordt aangegrepen om onze vrijheden in te perken

Kajsa Ollongren, stop toch met die gevaarlijke onzin

Door: , 23:22, 19 juni 2018

Kajsa Ollongren, stop toch met die gevaarlijke onzin

“Fakenieuws”. Die kreet hadden we al een tijdje niet gehoord. En het begon allemaal zo groots en meeslepend. Deze minister was maar net begonnen en ze sprong op haar paard en beloofde de windmolens te gaan bestrijden. Poetin zei dingen die niet waar waren. Ja, heus, Nederland was in gevaar en La Ollongren ging haar beschermen. Via pagina’s 1, 2 en 3 van de Telegraaf trok zij haar allergrootste broek aan.

Klaroengeschal. Pauken. Wagner. Het was D-Day all over again. De jonkvrouw ging in haar uppie het strand van Normandië op. Hier werd iets groots verricht. Hier werd geschiedenis geschreven. Hier zouden standbeelden voor worden opgericht. De democratie is wat waard.

Maar vlak voordat de minister de draak ging slachten, werd het stil. Doodstil. De koene strijd van deze minister op haar paard stierf een stille dood. Uit als een nachtkaars. Blijkbaar was het grote gevaar dat onze democratie ging opeten toch niet zo’n groot gevaar.

Alsof iemand tegen de minister had gezegd: “Rustig maar, Karin, er zit heus geen spook onder je bed. Je hebt gedroomd.”

De Kamer nam een motie aan: stap met de Stasi die EUvsDisinfo heet. Waarom wordt de motie om die toko af te schaffen niet uitgevoerd? Stop met de club die amateuristisch vanuit de huiskamer tv-shows zit te beoordelen en processen-verbaaltjes uitreikt aan mensen die dingen zeggen die niet kloppen. Daarna leek alle strijdlust uit de minister te zijn gevloeid.

Wat was nou eigenlijk precies het probleem? Eerst beschuldigde Ollongren burgers en politici, waaronder mijzelf, van het verspreiden van nepnieuws. Toen mijn fractie vroeg om een definitie van ‘fakenieuws’. ging het om ‘statelijke actoren’, overheden dus.

Nu is er een derde omschrijving. In een brief gisteren,  gaat het om (ik citeer) een ‘voortdurende stroom van desinformatie afkomstig van Rusland’. O, het is dus Rusland. Nu in de brief van minister Blok wordt een nog bredere definitie gehanteerd.

Dat verhaal van ‘fakenieuws’ is levensgevaarlijk. Het wordt aangegrepen om onze vrijheden in te perken. Zie de brief van minister Blok van gisteren. De staat wordt de rechter van waarheid en onwaarheid. 1984, here we come. Stop toch met die gevaarlijke onzin. Als Rusland dingen zegt die niet kloppen, laat de geheime dienst dat dan aanpakken.

Als er sprake is van (ik citeer) een ‘voortdurende stroom van desinformatie uit Rusland’, kom dan met een voortdurende stroom van bewijzen. Het klaroengeschal van deze populistische minister heeft haar niets anders gebracht dan de rode lantaarn. Oftewel, haar steeds steviger wordende positie als meest impopulaire minister van Nederland. Waarvoor zij overigens alle lof verdient.

Dat is geen fakenieuws. Dat is wel waar.

Dit is een bewerking van de spreektekst van Martin Bosma (PVV) tijdens het debat dinsdag over de vrijheid van meningsuiting en de rol van EU-organisatie EU vs Disinfo.

 
 
   

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace