TPOok!

 
avatar
     
Column

Marcel Canoy heeft zijn hoofd diep in zijn kont zitten, veel te diep

Op Twitter is iedereen gelijk, en krijgt iedereen bakken met stront over zich heen, zonder uitzonderingen

Tags:

Oh grutjes nog es aan toe, kijk nu eens: een volgens zijn eigen CV kennelijk Enorm Belangrijke Nederlandse Moralist is boos op Twitter, want op Twitter zitten gemene mannen (allemaal) en die doen seksistisch (allemaal) en zijn tegen moslims (allemaal) en rechtspopulistisch (allemaal) en je mag nog geen komma tikken of ze sturen bewust hun uit 10.000 twitteraars bestaande trollenlegers op je af (allemaal), vooral Wierd Duk, want dat is een fascist omdat hij niet hetzelfde denkt als Marcel Canoy.

Ofzoiets.

En daarom doet Canoy (nogmaals, ik had nog nooit van hem gehoord) nu een pathetische huiliehuilie-oproep aan Twitter dat het maar eens afgelopen moet zijn met z’n allen want seksisme dit en kwetsende blanke moslimhatende mannen dat, sniksnotter, en dit hadden we toch niet afgesproken met z’n allen in dit land?

Yeah right.

Pijn

Het zal deze semi-censurerende moralist ongemakkelijk in de fris gewassen oortjes klinken maar vrijheid van meningsuiting kan soms enorm pijn doen. Erger: geef mensen die een vrije mening hebben een megafoon, precies wat Twitter doet, en wat je krijgt is pijn maar dan honderdduizend keer versterkt. Wie dacht dat ‘vrijheid van meningsuiting’ ging over beschaafd debat, doordachte meningen of af en toe eens een oprisping heeft sinds het begin van de mensheid niet zitten opletten. Mensen zijn hard, grof, gemeen, laag bij de gronds, smerig, rancuneus, agressief, sadistisch, seksistisch, misantroop, misogyn, laf, bloeddorstig en altijd op zoek naar iemand om even lekker op te kunnen gaan staan, bij voorkeur iemand die toch al bijna ligt.

Welkom op Twitter. Welkom bij het wonder der vrije mens. Welcome to the jungle.

Het probleem is niet deze zijnsstatus van de mens. Het probleem is ook niet de megafoon van Twitter. Het probleem is zelfs niet het soort naar aandacht hunkerende en jengelende eigen gelijk-autisten als Aliëtte Jonkers die zichzelf ‘heel scherp’ vinden maar als het even kan een loepzuiver Loes Reijmertje doen als wat ze zelf hebben gezaaid ook wordt geoogst (precies zoals je kunt verwachten in een open riool van zuur en stront wat Twitter is, niet geheel ten onrechte aanschouwende de status van de mens). Nee, het probleem zijn moralisten als Marcel Canoy die, heel goed bedoeld, hun hoofd maar weer eens dieper in hun eigen kont steken om aldaar tot de conclusie te komen dat elke endeldarm er van binnen prachtig uitziet maar het behang van hun eigen endeldarm tocht wel prachtiger is dan het behang van alle andere endeldarmen.

*Tingelingelingeling*, hoorde Marcel Canoy de klok luiden. Maar geen klepel ook maar ergens te zien. Hij trok snel de conclusie: er luiden kennelijk ook klokken zonder klepel, dus waarom nog verder zoeken naar klepels?

Al ziende blind

Dit soort moralisten beschouwt de ‘grenzen aan de vrijheid van meningsuiting’ (of, zoals u wilt, ‘de afspraken die we met z’n allen hebben gemaakt in dit land’) altijd en alleen maar vanuit hun eigen perspectief. Al ziende blind komen ze tot de fascinerende conclusie dat de Twitter-slachtoffers in hun bubbel (vrouwen en moslims en keurige linkse mensen en D66-types die ook wel eens wat terug willen zeggen tegen Wierd Duk) de enige echte slachtoffers zijn en dat de rest van Twitter bestaat uit daders. Hun wereld is dan ook overzichtelijk: je hebt goed, en de rest van de wereld, fout. En daar moet wat tegen worden gedaan.

Maar het klopt niet. Het klopt nooit. Aliëtte Jonkers, Marcel Canoy en zijn eerbiedwaardige strijdmakkers voor fatsoen en moderatie en tegen guur populisme zijn niet de enige slachtoffers van haat en trollen en laster en stalking. Iedereen is dat.

Wat dacht zo’n Marcel Canoy eigenlijk dat Annabel Nanninga, Ebru Umar, Nausicaa Marbe, Fleur Agema, of Wierd Duk, Bart Nijman, Thierry Baudet, you name the usual suspects zelf dagelijks te verwerken krijgen? Bloemen en bonbons? Naar lavendel ruikende tweets vol complimenten en bedankjes? Keurige met twee woorden sprekende Turkse- en Marokkaanse jongeren die jubelend en al Psalmen zingend Ebru Umar aanbidden als dank voor haar bijdrage aan het open debat?

No sir! 

Grote bakken met dampende stront

Ik kan, en dan spreek ik ook uit eigen Twitter-ervaring, moralist Canoy en al die andere zelfingenomen ‘het is allemaal de schuld van extreemrechts populisme Wierd Duk trollenlegers’ roepers verzekeren, en wellicht troost danwel geruststelling bieden, dat het werkelijk waar helemaal niets uitmaakt uit welke kerk (de linker of de rechter) je bent gekomen voor het zingen of wat je opvattingen zijn en in welke zuil die dan ook passen. Je wordt op Twitter altijd gehaat, door iedereen, voor iedereen, overal. Het is écht geen eenrichtingsverkeer waarin ‘het gemene rechts’ dagelijks aanvallen uitvoert op ‘de goeden’ van links. Heus niet.

Misschien kan Canoy, inplaats van proberen Twitter te bellen om ze lastig te vallen met zijn gemoraliseer (LOL, Twitter bellen!), een keer bellen met Ebru, Annabel, Fleur, Wierd, Bart, Thierry en de rest van dagelijks eveneens kapotgetwitterd Nederland? Ik weet zeker dat ze bereid zijn hem wat leuke en sprekende voorbeelden van de twitterhaat die ze dagelijks overspoelt door te sturen. En ja, die twitterhaat komt ook uit die oh zo fatsoenlijke hoek. Het zijn gewoon keurige en verbindende D66-stemmers, GroenLinks-leden, hoogleraren, Volkskrant-abonnee’s, NRC-lezers, hoogopgeleiden, schrijvers, acteurs, kunstenaars en wat dies meer zij, volk dat zichzelf altijd zo roemt om hun pogingen tot verbinding en dialoog aangaan, die de grootste bakken met dampende stront over twitteraars ‘met de verkeerde mening’ uitstorten. En nogmaals: nergens is de haat zo blind en nietsontziend als op Twitter.

Iedereen gelijk, de nachtmerrie voor de ware moralist

Echt, maak je nou geen illusies over mensen. Over de vrije mening. Over wat er gebeurt als je al die vrije mensen een megafoon geeft. Niemand heeft daarover ooit het goede in pacht. Niemand heeft daarover ooit de juiste mening in pacht, al helemaal niet op Twitter. Wie denkt van wel is de grootste leugenaar en zelf de grootste aanstichter van ‘het kapotmaken van debat’.

En als je vindt, werkelijk vindt, dat Twitter ‘grenzen moet trekken’ of ‘lijnen door moet trekken’ dan kun je niet alleen maar in één richting blijven staren omdat het gevaar toch maar van één kant komt. Je zult dan al snel een spookrijder blijken te zijn die, na het tegemoetkomende verkeer uit de ‘juiste’ richting ternauwernood te hebben ontweken, zichzelf te pletter rijdt tegen de eigen grenzen van de zelf begrensde meningsuiting.

En misschien is dat het wel wat Twitter uiteindelijk een eerlijk en gelijkwaardig medium maakt: iedereen is daar een lul, iedereen is daar de lul, iedereen is slecht maar wel allemaal even slecht. Precies dat is het pijnlijke voor elke echte moralist, te moeten weten dat écht iedereen even gelijk en even slecht is. Er is tenslotte geen maaiveld meer waarboven je je hoofd kunt uitsteken en jezelf moreel kunt verheffen.

Ceterum censeo: als het heet wordt in de keuken moet je de keuken uitgaan. Niet de keuken dan maar verbieden. Zonder keuken blijft iedereen verstoken van lekkere hapjes.

 

 

 

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.