TPOok!

 
avatar
     
Column

Positie Kajsa Ollongren is ‘onhoudbaar’

En die van NRC-columnist Frits Abrahams ook

NRC Handelsblad vond afgelopen maandag dat de positie van Kamerlid Pieter Omtzigt ‘onhoudbaar’ was geworden omdat hij ‘aantoonbaar desinformatie verspreidt’. Columnist Frits Abrahams schreef dezelfde dag dat Omtzigt ‘de kluit volledig belazerd’ had en dat Omtzigt met onmiddellijke ingang (en ‘voorgoed’) de Tweede Kamer diende te verlaten. Omtzigt bleek aan te kunnen blijven maar de NRC had misschien best een principieel punt. Als tenminste aangetoond kan worden dat Omtzigt opzettelijk desinformatie verspreidde, en dat was toch niet helemaal duidelijk: NRC schreef het wel maar weigerde de geluidsopname vrij te geven waar dat uit zou moeten blijken, wat een beetje vreemd is. Of is het de NRC die opzettelijk desinformatie verspreidt?

De strenge ethische normen van NRC Handelsblad

Hoe het ook zij, gezien de strenge ethische normen van de NRC mogen we nu verwachten dat Frits Abrahams zelf opstapt en dat de NRC in een commentaar gaat schrijven dat de positie van onze kersverse minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, onhoudbaar is geworden. Waarom? Omdat beiden aantoonbaar desinformatie hebben verspreid. En dat is dus een doodzonde, volgens de NRC. Frits Abrahams schreef in dezelfde column namelijk dat Pieter Omtzigt, Wierd Duk en GeenStijl ‘ultrarechts’ zijn en dat is overduidelijk ‘desinformatie’. Pieter Omtzigt is niet ‘ultrarechts’, dat weet iedereen, dus dat is al voldoende ‘desinformatie’. Maar ook Wierd Duk en GeenStijl zijn eerlijk gezegd niet ‘ultrarechts’. Ze zijn eerder ouderwets sociaal-democratisch, met het hart op de juiste plaats, dus begaan met het volk in plaats van met een grachtengordelclub, waar Abrahams en zijn krantje mee begaan zijn. Abrahams belazert dus de kluit en moet dientengevolge ‘met onmiddellijke ingang’ en ‘voorgoed’ de journalistiek verlaten.

Over TPO wordt trouwens ook wel ‘s beweerd dat het ultrarechts is, laatst nog in de Volkskrant. Dat bijvoorbeeld Ronald van Raak (SP) en Thomas von der Dunk (‘ultralinks’) er met regelmaat columns publiceren, doet er blijkbaar niet toe. Bij de NRC hebben ze enkel nog ‘links-progressieve’ columnisten (inclusief de bekeerde Livestro), dus dat krantje zou met meer recht ‘ultralinks’ genoemd kunnen worden. Dat een NRC-columnist zich deze week op Twitter afvroeg of Trump misschien met een semi-automatisch geweer afgemaakt kon worden, is wat dat betreft tekenend.

Kajsa Ollongren en de mysterieuze MH17-website

Maar nu die kersverse minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Zij beweerde in een brief aan de Tweede Kamer dat de Russische overheid naast Russische inlichtingenofficieren in ons land ook digitale middelen inzet ter beïnvloeding van het een en ander. Citaat brief: “Zo is in het verleden een gefingeerde website in Rusland waargenomen. De website wekte de indruk een officiële Nederlandse overheidssite te zijn. De vervalste website bevatte onder meer desinformatie over MH17.” Ook in het journaal beweerde Ollongren het heel stellig. Nu kan het best zijn dat Russen bij ons digitaal bezig zijn, maar er is natuurlijk geen spoor van bewijs dat de Russische overheid achter die website zat (zo dom zullen ze niet zijn), als de website al bestaan heeft, die zogenaamd ‘in Rusland’ is waargenomen (er was een Nederlands spion die hem in Rusland waarnam!). We willen dus graag bewijs zien van het bestaan van die website alsmede bewijs dat de Russische overheid erachter zat. En tot die tijd kan gesteld worden dat onze minister ons ‘aantoonbaar’ van desinformatie voorziet want ook hier geldt: onschuld tot schuld bewezen is. En ze brengt het heel stellig terwijl ze donders goed weet dat er geen bewijs voor is. In dezelfde brief wordt nota bene genoteerd dat “attributie niet of nauwelijks mogelijk is” in zulke zaken. Het is dus ‘smaad en laster’, als het ware, net als bij Jelle Brandt Corstius.

Het hoeft overigens niet te verbazen dat onze D66-minister zoiets bedenkt, in overleg met anderen, daar velen er baat bij hebben een zondebok aan te kunnen wijzen voor onwelgevallige, ‘populistische’ meningen. We kunnen erom lachen maar eigenlijk is het een kwalijke zaak. We vertrouwen er dus op dat de NRC de positie van de minister ‘onhoudbaar’ verklaart. Misschien dat Elsbeth Etty, als opvolger van Frits Abrahams, er een ondersteunende column bij kan schrijven.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.