TPOok!

 
avatar
     
Column

ISIS-demonstranten zijn geen terroristen

Spierballentaal VVD moet falen Van Aartsen verbloemen

De VVD wil bij monde van Kamerlid Klaas Dijkhoff ISIS-demonstranten vervolgen voor terrorisme. Een opzichtige manier om het falen van de eigen burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag te verdoezelen middels spierballentaal. Maar het is vooral een stompzinnig idee dat ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting. Dit is Nederland, hier bepaalt het volk waar het voor wil demonstreren.

Een vrolijk gekleurd spandoek met het opschrift “HUP ISIS”?

Vooropgesteld: die ISIS-demonstranten in Den Haag deugen niet. Wanneer ze in de buurt zijn worden journalisten aangevallen, vliegen bakstenen door de lucht en weerklinken antisemitische spreekkoren. Volgens Van Aartsen worden daarmee ‘geen grenzen overschreden’ maar u en ik weten beter. Een verbod op een ISIS-vlag is een punt van discussie inderdaad, swastika’s mogen ook niet. Maar die discussie is ingewikkeld, want wat te doen met een vrolijk gekleurd spandoek met het opschrift “HUP ISIS”? Kijk, daar gaan we al.

De lange lat van de ME

Daarbij: of het nou extreem-linkse krakers tegen globalisering, fascisten met een Prinsenvlag of extremistische aanhangers van een woestijngod zijn; het aardige van demonstraties is dat je het rapaille in de gaten kan houden. En voor wie duidelijk over de schreef gaat zoals de ISIS-sympathisanten nu meermaals hebben gedaan – onder auspiciën van Van Aartsen – is een makkelijke oplossing: behandel ze als hooligans. De lange lat van de Mobiele Eenheid in de nek en huppekee in het politiebusje. Wat rest is het al dan niet hinderlijk volgen door de veiligheidsdiensten.

Maar diezelfde ISIS-sympathisanten te laten vervolgen onder terrorisme-wetgeving is een stap te ver.  Wat is de volgende stap? Iskandar Bwefar vervolgen voor terrorisme omdat het bevriende Indonesië dat zo graag wil, Vrienden van Israël én het Palestina Komittee vanwege de Gaza-oorlog?

Angst voor het tuig

Vrijheid van meningsuiting moet het hoogste goed zijn,  net zoals de vrijheid van demonstreren. Maar altijd binnen de regels van het strafrecht. Wanneer deze regels worden overschreden luidt het adagium: laat je niet intimideren. Het lijkt er op dat de VVD zich wél laat intimideren, bang is. Dat blijkt uit de Haagse burgemeester die geen grenzen durft te stellen en zich al weken verschanst houdt op zijn vakantieadres, dat blijkt ook uit het Kamerlid Klaas Dijkhoff dat zo ontzettend bang is dat hij de ISIS-najoelers enger vindt dan hooligans of krakers. Terwijl het tuig onder dezelfde wetgeving behoort te vallen. En dat is niet de anti-terreurwetgeving, want die is voor terroristen.

Angst is een slechte raadgever. Onder valse voorwendselen je falende burgemeester uit de wind proberen te houden is wellicht nog dommer.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.