Doneer aan TPO
 

‘De ziekte die Islam heet’

Een belediging voor moslims, een belediging voor onze geschiedenis

Door: , 14:22, 16 april 2013

Een belediging voor moslims, een belediging voor onze geschiedenis

In een opiniestuk van de hand van PVV leider Geert Wilders en PVV-kamerlid Joram van Klaveren op ThePostOnline stellen beiden dat ‘de islam de grootste ziekte is die ons land de laatste 100 jaar getroffen heeft.’ Wie goed leest zal, na op zijn minst een eerste verbazing, het bijvoeglijk naamwoord  in de overtreffende trap ‘grootste’ opvallen. De beide PVV’ers hebben het niet over, en dat was ook mogelijk geweest, de ‘ergste’ ziekte of de ‘dodelijkste’ ziekte. Ze gebruiken het adjectief ‘grootste’ en dat doen ze niet voor niets. 

De overtreffende trap van het woord ‘groot’ klinkt op de een of andere manier neutraal, de overtreffende trappen van ‘erg’, ‘ergste’, en ‘dodelijk’, ‘dodelijkste’ hebben veel meer negatieve zeggingskracht.

Kanker

Met ‘grootste’ zou je de uitspraak nog kunnen opvatten als zou het in de vergelijking kunnen gaan om een griepepidemie. Nu overlijden er jaarlijks mensen aan griep, maar het zijn nooit grote aantallen. Dus in die zin zou de ziekte islam weliswaar fors kunnen huishouden maar het gaat ook weer voorbij. Tenzij je het natuurlijk hebt over de Spaanse griep die, minder dan 100 jaar geleden, in 1918 huishield. Dat was geen epidemie, dat was een pandemie die genadeloos huisgehouden heeft in de wereld.

De grootste ziekte kunnen we in termen van aantallen ook verbinden aan kanker. Die ziekte is in Nederland doodsoorzaak nummer één. Er sterven jaarlijks vele mensen aan deze verwoestende ziekte en hoewel we veel geld steken in de bestrijding ervan en het onderzoek ernaar, blijft deze ziekte vooralsnog de belangrijkste doodsoorzaak in ons land.

U ziet dat als we gaan kijken naar ‘grote ziektes’ het beeld er bepaald niet vrolijker op wordt.

Rampzalig

En dat laatste is natuurlijk de bedoeling. Beide PVV’ers kiezen bewust voor de vergelijking van de islam met een ziekte om aan te geven hoe ze over de islam denken: een ziekte. En ziektes, de voorbeelden boven geven het al aan, zijn nooit leuk. Griep is vervelend en kanker is rampzalig.

Dus dan zal de islam ook wel vervelend en rampzalig zijn, ja, vervelender en rampzaliger dan griep en kanker. Immers, de islam is de grootste ziekte die ons land de laatste 100 jaar overkomen is.

Fascisme

In de schrijfsels van partijideoloog Martin Bosma en Geert Wilders zelf wordt de islam moeiteloos over een kam geschoren met totalitaire ideologieën als het fascisme, nazisme en het communisme. De PVV beschouwt de islam ook als een totalitaire ideologie. Als je de islam een ziekte noemt, mag je andere totalitaire ideologieën dan ook een ziekte noemen? Ik denk het wel.

Mag ik dan, doorredenerend, concluderen dat de PVV het lijden dat wij ondergaan hebben onder het Duitse nazisme een minder grote ziekte vindt dan de islam? Het Duitse nazisme heeft de joodse gemeenschap in Nederland gedecimeerd. Rotterdam en Middelburg lagen in puin door Duitse bombardementen. De Duitsers roofden het land leeg. Enfin, u kent de geschiedenis. Maar dat zou dus allemaal minder ‘groot’ zijn dan de ziekte van de islam.

Ironische toon

Zou de islam een grote ziekte zijn en zouden we er al mee geïnfecteerd zijn, dan stel ik vast dat de gevolgen ervan nog niet echt opwegen tegen het drama van de Spaanse griep en de tragedie van het nazisme. Eigenlijk zie ik helemaal niets dat op een infectie lijkt. Op dit punt zijn beide heren het natuurlijk vast niet met mij eens. Zij zullen zeggen dat we het niet merken, dat de islamisering sluipenderwijs gaat, en dat eigenlijk iedereen zich aan de islam aanpast zonder het te beseffen. Het is een geniepige bacterie, die islam.

Tot nu toe hanteer ik in mijn tekst een wat ironische toon, alsof ik de islam-is-een-ziekte-een-grote-ja-de-grootste stelling niet serieus neem. En dat zou ik ook niet doen, als ik niet zou weten dat het de mensen die deze stelling debiteren en hun achterban ernst is.

Want laten we wel wezen, hoe worden we dan eventueel besmet? Dat kan toch alleen maar als we in aanraking komen met de islam, en dat is in 99% van de gevallen met de dragers van de islambacterie: de moslims. Daar kunnen ze niets aan doen. Ze zijn moslim en dus drager van de islam en dus drager van de bacterie die islam heet.

Onaangenaam

Nu wordt het pas echt onaangenaam. Want de vraag stellen hoe we die bacterie moeten verdelgen is hem beantwoorden. Dan gaan we de dragers van de islam bestrijden: de moslims. Ik zou niet weten hoe het anders moet. Kustaw Bessems stelde dit in zijn column ook al verbijsterd vast.

De uitspraak dat de islam de ‘grootste ziekte’ is die ons land de laatste 100 jaar getroffen heeft is, in willekeurige volgorde, een belediging voor de moslims en een belediging voor de geschiedenis van ons land.

Jan Jaap de Ruiter is als arabist verbonden aan de Tilburg University.

@janjaapderuiter

Lees ook de reactie op dit artikel door Sam van Rooy: De islam is wel degelijk een ziekte.

 
 
   

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties