De hackwet – Als de macht geen kennis heeft

12-02-2016 21:10

Met het wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) om de politie te laten hacken is veel mis. Neem het gebrek aan kennis bij mensen met veel macht.

Rechter

Als de hackbevoegdheid wordt ingezet dan gaan de rechter-commissaris en de Officier van Justitie daarover. In de toelichting bij de wet erkent de minister dat het bij hen ontbreekt aan kennis. Volgens de minister moet daarom worden afgegaan op de expertise van de politie.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een huiszoeking kijkt een rechter-commissaris niet mee tijdens het hacken. Dat zou ook weinig uithalen, want probeer maar een handeling te destilleren uit allerlei ingewikkelde plaatjes op het scherm of langs vliegende karakters. De rechtelijke macht heeft gewoon die kennis niet en krijgt die van Van der Steur ook niet.

Advocaten

Voor de advocaat is het nog lastiger. Hij moet afgaan op het verslag van de agent. Daar moet maar uit blijken of de juiste apparaten zijn gehacked, het bewijs klopt of er is gerommeld met het bewijs. Dat laatste lijkt misschien vergezocht, maar in 2013 bleken tapgesprekken in een drugszaak door de politie verzonnen. Een gesprek is terug te luisteren, maar bij een proces-verbaal van een hack ontbreekt het onderliggende bewijs.

In het wetsvoorstel staat of valt een zaak met die ene hackende expert met veel kennis en vooral veel macht. En de advocaat krijgt niet de toegang tot die informatie om onschuldige mensen straks uit de cel te kunnen houden.

Politiek

En de politiek? Die gaat straks stemmen over een wetsvoorstel, waarbij de toelichting op de wet beschrijft dat ze veel informatie (en dus kennis) niet hebben. Bijvoorbeeld: Hoe stellen we vast of de gebruikte hulpmiddelen correct functioneren? Hoe waarborgen we het updaten van hacking tools en de correcte werking na een update? Hoe we voorkomen dat er fouten worden gemaakt? Hoe we regelen we toezicht tijdens het hacken?

Al deze vragen moeten in een later stadium na het aannemen van de wet nog eens beantwoord worden. De Kamer ontbeert dus zeer belangrijke kennis en op ICT-gebied concludeert deze zelf ook al kennis te ontberen:

“De Kamer maakt haar controlerende taak niet waar door een gebrek aan interesse voor ICT en een gebrek aan deskundigheid op ICT-gebied.”

Tja kennis is macht, maar bij de hackbevoegdheid ontbreekt het aan kennis bij hele machtige mensen…