De Blauwe Diender: een hoofddoekje bij de politie

21-05-2017 12:21

Wat een stukje stof al niet teweegbrengt! Maar ja, het gaat natuurlijk niet om een simpel kledingstuk of een versiering. De hoofddoek heeft te maken met religie, godsdienst, de islam, met moslima’s en een eigen identiteit.
Moslima’s die in het openbaar een hoofddoek dragen zien dit onder meer als een islamitisch voorschrift en baseren zich daarbij op de Koran. Anderen dragen een hoofddoek onder sociale druk, op vraag of eis van hun partner of familie, of om zich te beschermen.

De politieleiding denkt erover na om het verbod voor het dragen van de hoofddoek voor de politiemensen in Amsterdam van tafel te vegen. Alleen voor Amsterdam welteverstaan. Zij praat erover, laat Pieter-Jaap Aalbersberg, politiechef van Amsterdam, weten. De maatregel zou effect kunnen hebben wanneer het niet lukt om voldoende agenten met een migratieachtergrond te werven. Hij vindt dat het een onderwerp van debat moet zijn en dus moeten burgers daarbij betrokken worden.

Hoge kwaliteit en menselijkheid

Effect zal het zeker hebben. Dat heeft zijn uitspraak al volop teweeggebracht. Als je zo’n middel in moet zetten om meer diversiteit binnen de politie te creëren, dan ben je wel ver weg van huis, lijkt mij. Het is toch te hopen dat het toelaten van een hoofddoek niet dé ultieme reden zal zijn voor jonge mensen met een migratieachtergrond om zich te storten op het politievak. Ik denk dat er dan velen na verloop van tijd van een koude kermis thuiskomen. Binnen de cultuur en het politieberoep gaat het om professionele weerbaarheid, integriteit, loyaliteit, kennis en kunde, maar ook over collegialiteit en onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar. Kortom, om hoge kwaliteit en menselijkheid en zeker niet om het wel of niet dragen van een hoofddoek.

Gedurende mijn actieve loopbaan heb ik wel vaker meegemaakt dat er actief beleid werd gevoerd om meer diversiteit te creëren. In eerste instantie meldden zich voldoende sollicitanten met een migratieachtergrond. Velen onder hen die werden aangenomen wisten zich een plaats te verwerven binnen de bijzondere (macho) politiecultuur. Anderen vertrokken vroegtijdig om persoonlijke redenen. Soms voelde men zich gediscrimineerd of er diende hier of daar iemand een klacht in of er werd aangifte gedaan tegen een collega. Maar het kwam ook voor dat men als een verrader werd gezien binnen hun eigen cultuur of dat men door collega’s met de nek werd aangekeken.

Amsterdam is geen Limburg

Dat er redenen waren dat collega’s zich gediscrimineerd voelden of als verrader werden gezien, voelde ook voor mij als autochtoon niet goed. Af en toe werd er geopperd dat het een structureel probleem was, maar ik heb dat persoonlijk nooit zo ervaren. Ik heb altijd heel goed en prettig samengewerkt met heel wat allochtone collega’s. Vanuit de organisatie werd actief aandacht besteed aan deze zaken, bijvoorbeeld door structureel en periodiek team- of afdelingsbesprekingen te houden. Diversiteit, discriminatie en pesten kwamen zeker aan de orde.

Feit is dat de politie in Limburg van een geheel andere orde is dan die van Amsterdam. Het lijkt er soms op dat dit korps de maatstaf is voor de hele Nederlandse politie. Dat is zeer zeker niet het geval. In Amsterdam is sprake van een totaal andere bevolkingssamenstelling, er wonen en leven meer dan 50 procent allochtonen, mensen met een migratieachtergrond zijn oververtegenwoordigd op diverse lijsten van criminele activiteiten.

Cultuurverschillen

Vanwege die lijsten met afkomst van criminelen is het natuurlijk de vraag of je er dan ook vanuit moet gaan dat het politiekorps (de handhavers) op een soortgelijke en getalsmatige manier samengesteld moet worden. Ik hoop niet dat de politietop veronderstelt dat de politie min of meer gelijkgesteld kan worden aan die van andere politieorganisaties, waar ook ter wereld, vooral als het gaat om de politie in islamitische landen. Men laat zich veel te veel leiden door de politiek die vooral uit is op meer diversiteit zonder zich echt bewust te zijn van de problemen die zich al jaren voordoen.

Nederland en zijn politie is nu eenmaal geen islamitisch land met een islamitische politie. De cultuurverschillen zijn erg groot en die krijg je echt niet volledig en onvoorwaardelijk aan elkaar verbonden middels het toelaten van een hoofddoek.
Lees ook: www.deblauwediender.nl.