TPOok!

 
Column

Behoefte aan sterke mannen: Trump en Wilders

'Trump en Wilders zijn exponenten van een tijd die ziek is van nuance'

De wereld lijkt misschien overgeleverd te gaan worden aan wel zeer aparte types: sterke mannen met blond nephaar. Zijn zij competent als leiders en bruggenbouwers? Hebben zij het beste met de wereld voor? Zijn zij in staat het hoofd koel te houden als dat nodig is? Eén ding is zeker: het is duidelijk waar zij voor staan. En daar is blijkbaar grote behoefte aan.

De zeer betrouwbaar ogende Ben Bot vertelde vorige week bij WNL dat Bush jr. alles behalve de domme macho is die hij lijkt en dat Poetin beter geïnformeerd is dan de rest van de wereld. Wat kan een mens zich vergissen! Zou het dan misschien toch kunnen werken: Trump in het witte huis en Wilders in het torentje? Ik kon me destijds acteur Reagan in het hoogste ambt ook niet voorstellen – en ben toen zelfs vanwege een kritische houding daaromtrent weggestuurd bij een opleiding van de militaire inlichtingendienst – en toch schijnt-ie het heel erg goed gedaan te hebben.

Schurftige honden

Trump en Wilders zijn exponenten van een tijd die ziek is van nuance. Het is het een of het ander: iets is pikzwart of verblindend wit, je wil per se scherp linksom of je eist scherp rechts. Of je bent hysterisch tegen Zwarte Piet of je bent extremistisch vóór. Of je vindt dat we alle arme vluchtelingen de hele dag moeten knuffelen of je vindt dat we ze allemaal keihard het land uit moet schoppen. Of je haat de walgelijke Trump en Wilders tot in het diepst van je wezen of je wenst iedereen die dat doet toe dat zijn verbrande lijk door schurftige honden wordt opgevreten. Of iets anders gezelligs.

Macht of geen macht

Natuurlijk is er ook nog steeds een grote groep die minder aan het woord komt en die niet extremistisch is. Er zijn mensen die het nut van de stroming Wilders inzien, maar niet met hem weglopen. Die Trump als vermakelijk en verfrissend zien, maar het toch niet een erg goed idee lijkt hem de baas van de wereld te maken. Die in principe een voorstander zijn van een kleine overheid, maar het helemaal geen slecht idee lijkt het bankensysteem te deprivatiseren. Ja, er zijn zelfs mensen die vinden dat het volstrekte onzin is Zwarte Piet als een uiting van racisme te zien, maar er niet per se een tegenstander van zijn hem een ander kleurtje te geven.

Dat zijn mensen die zich links noch rechts voelen, die vinden dat je gericht moet zijn op gemeenschappelijk resultaat in de plaats van het binnenhalen van persoonlijke overwinningen en het toebrengen van zoveel mogelijk schade aan de tegenstander. Hebben zulke mensen nog uitzicht op verantwoordelijkheid en macht? Het ziet er niet naar uit.

Niet sexy

Nuance is niet sexy. Je moet brullen als een leeuw, de ene kant op of de andere, als je maar brult. Heel stilletjes in een hoekje schreeuwt deze gevaarlijke tijd om politici die durven te schipperen, te polderen en zelfs te aarzelen, omdat ze weten dat er geen absolute waarheid is. Zij komen echter gewoon niet meer aan de bal. Talkshows vechten immers ook hun gevecht, namelijk dat om de aandacht van de kijker en die zit nou eenmaal in tijden van crisis niet op nuance zit te wachten.

Is sterke man Wilders een dappere idealist of een sluwe vos die een gat in de markt ziet? Is schreeuwlelijk Trump een malloot of toch iets meer dan dat? Wie zal het zeggen? De toekomst? Linke soep. Elke keuze voor elke politieke leider kan van essentieel belang zijn voor ons bestaan en voortbestaan. Na de brand in de Rijksdag in Duitsland nam de democratisch gekozen Hitler op soort van wettelijke wijze – zijn partij had immers de meerderheid in het parlement- een net even iets groter mandaat dan democratisch verstandig was en enigszins vergelijkbaar met de noodtoestand zoals nu in Frankrijk, met gigantisch dramatische gevolgen.

Geil van nuance

De wereld verhardt, polariseert, maakt zich op voor een bikkelharde strijd en schreeuwt daarbij om een krachtige leider. En er zijn al mensen die het zeggen, het wordt al gehoord: “Het is misschien wel eens goed dat er oorlog komt. Schoon schip. Misschien moet dat maar weer eens”.
Ik stem tegen, extremistisch, hartgrondig, fanatiek, met bloeddoorlopen ogen en met overslaande stem stem ik tegen.

Dus hoewel ik de waarde en betekenis van beide heren erken, ben ik toch geen voorstander van de slimme blondjes aan de macht. Want god, wat word ik geil van nuance. Sexyness is in the mind of the beholder.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.