TPOok!

 
avatar
     
Column

Aalberts op Zondag – De nieuwe koers van de PvdA: meer van hetzelfde

PvdA heeft snel een verhaal nodig over de multiculturele samenleving

Steun de verslaggeving van Chris Aalberts via crowdfundingplatform Voor de Kunst, voor meer verslaggeving over Haagse en lokale politiek in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Doneer hier.

Hans Spekman neemt dit weekend afscheid als partijvoorzitter van de PvdA. Zaterdagmiddag wordt zijn opvolger geïnstalleerd: de Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar. De PvdA heeft een vreemde locatie gevonden om deze overdracht te laten plaatsvinden: een meubelshowroom in Nieuwegein. Deze business-to-business-winkel is deze zaterdag gesloten. In de hal kan daarom het PvdA-congres plaatsvinden, terwijl enkele deelsessies letterlijk tussen de meubels worden gehouden. De PvdA wil zichzelf opnieuw uitvinden, zo wordt hier aangekondigd. Dat ziet er een beetje vreemd uit, zo tussen de banken en de bedden.

Deze middag toont de rijke historie van de PvdA: er zijn twee verschillende programmaonderdelen. Eerst is er een politieke ledenraad, waarna er een partijcongres plaatsvindt. Samen nemen deze twee onderdelen twee en een half uur in beslag. Leden hebben moeite uit te leggen wat het verschil tussen deze onderdelen is. Het onderscheid blijkt een relatie te hebben met het verleden, toen de PvdA-leden nog afgevaardigden naar bijeenkomsten stuurden. Tegenwoordig hebben de leden individueel stemrecht, waardoor het verschil tussen de twee soorten bijeenkomsten is vervaagd.

De ledenraad is ‘iets met de actualiteit’, weet een van de leden, maar verder is het eigenlijk niet duidelijk om wat voor soort bijeenkomst het precies gaat. Maar veel maakt dat bij nader inzien sowieso niet uit.

Rijke historie zonder prominenten

Er zijn vanmiddag enkele honderden mensen aanwezig maar voor een partij met ruim 40.000 leden valt het enthousiasme om over de partijkoers te praten tegen. Dat is extra opvallend omdat de nieuwe voorzitter Vedelaar erg enthousiast lijkt over de ledendemocratie. Dit roept de vraag op of de leden wel zin hebben in de koers die de door henzelf gekozen voorzitter voorstaat.

Er is nog een groep die geen zin lijkt te hebben over de partijkoers te spreken: de partijprominenten van de afgelopen jaren. Grote namen zijn hier de hele middag niet te bekennen en veel PvdA’ers die tot maart in de Tweede Kamer zaten komen alleen naar het congres ter ere van het afscheid van Spekman. De huidige Kamerleden zijn er allemaal wel, maar de voormalige politici hebben kennelijk weinig zin om nog over de partijkoers te spreken en laten dat maar al te graag over aan de leden, die er dus óók maar mondjesmaat zin in lijken te hebben.

Zo zien we dat het bij de PvdA eigenlijk niet veel uitmaakt of je een prominent bent of niet. Een discussie over de koers van de partij levert bij niemand veel enthousiasme op.

Doelloos de deelsessie in

Waar de politieke ledenraad vroeger een publieke discussie was waar geen einde aan leek te komen, is de ledenraad nu georganiseerd door middel van deelsessies. Leden praten met elkaar in kleine groepjes. Toch overheerst hier enig cynisme, want meerdere leden weten nog wel wat PvdA-werkgroepen te noemen waarvan de uitkomsten in diepe bureaulades zijn verdwenen. In deze lijn worden de uitkomsten van de sessies van vandaag op geen enkele manier teruggekoppeld. Het lijkt op voorhand een weggegooide middag te zijn.

Het is vooral interessant waar de PvdA vanmiddag met de leden over wil spreken. Alle sessies gaan over min of meer sociaal-economische thema’s: werk, wonen, milieu, onderwijs en zorg. Dit geldt ook voor de speeches tijdens het congres. Spekman praat over flexwerk bij Deliveroo, Asscher meldt dat er een economisch zeer rechts kabinet aan zit te komen en Vedelaar doet een duit in het zakje door de vermoedelijke BTW-verhoging op levensmiddelen ‘een boete op armoede’ te noemen.

Geen splijtende thema’s

Het opnieuw uitvinden van de PvdA lukt hier in Nieuwegein niet erg. De deelsessies gaan over thema’s waarbij de PvdA-positie heel duidelijk is: links van het midden, voor goede publieke voorzieningen, voor duurzaamheid en voor een fatsoenlijk loon. Het is niet gek dat leden weinig zin hebben om over thema’s te praten waarvan al vaststaat wat de PvdA ervan vindt. De kans dat deelsessies over dit soort thema’s nieuwe inzichten opleveren is nihil. De kans dat de PvdA überhaupt rekening gaat houden met wat er uit de sessies komt is wellicht nog kleiner.

Zo zien we waar het probleem zit: niet in de ledendemocratie, maar in de gekozen thema’s. Er bestaan meer politieke thema’s dan sociaal-economische: migratie, integratie en de EU bijvoorbeeld. Asscher en Spekman zeggen er niks over, Vedelaar komt met één zinnetje over migranten. De deelsessies gaan er ook niet over, terwijl de PvdA juist op deze thema’s een flets profiel heeft en een grote kans heeft daarmee kiezers van zich te vervreemden. De PvdA wil wel vernieuwen, maar gaat daarbij alle thema’s die intern voor discussie kunnen zorgen vakkundig uit de weg.

Vedelaar meldt steeds weer dat ze hoopt op leukere partijbijeenkomsten. Dat lukt op deze manier zeker. Of deze bijeenkomsten ook bijdragen aan een betere koers van de PvdA, is de vraag.

 

Steun de verslaggeving van Chris Aalberts via crowdfundingplatform Voor de Kunst, voor meer verslaggeving over Haagse en lokale politiek in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Doneer hier.

   

Steun direct Chris Aalberts

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.