Aalberts op Zondag – Forum voor Democratie zal de VVD in Amsterdam rechtser maken maar meer ook niet

22-04-2018 11:34

Forum voor Democratie (FvD) wil haar Amsterdamse kiezers bedanken en organiseert daarom deze vrijdagavond een borrel in een buurthuis. We worden welkom geheten door Kevin Kreuger. Dit laat zien dat FvD zich stapje voor stapje tot een gewone politieke partij ontwikkelt: tot dusver had FvD alleen bekende gezichten, maar sinds de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen bestaan er bij FvD ook backbenchers. Kreuger is er een voorbeeld van: aardige jongen, ook leuk voor op de foto, schijnt aan handbal te doen maar verder een volstrekte onbekende.

Deze avond vindt plaats in Amsterdam Noord. Hier waren de reacties op FvD hartverwarmend, zegt fractievoorzitter Annabel Nanninga. Je hoeft geen FvD-lid te zijn om bij deze borrel langs te mogen komen. Het levert een zaal op van zo’n tachtig mensen waarvan iets meer dan de helft FvD-lid is. Het concept van de avond is ontzettend simpel: wat slingers, veel bier, een stand met de boeken van de partijleider, wat praatjes en een vragenrondje. Iedereen kan dit concept uitdenken maar politieke partijen doen dit niet of nauwelijks, behalve FvD. Een mooie poging politiek dichterbij de mensen te brengen.

Tweederangs thema’s voor Annabel

Dat is ook meteen het belangrijkste positieve wapenfeit van FvD in Amsterdam. In deze eerste weken van het bestaan van de Amsterdamse FvD-fractie is de partij duidelijk op zoek naar haar rol.

Thierry Baudet vertelt over de grote uitdaging van FvD: ervoor zorgen dat Nederland ons land blijft en niet wordt weggegeven aan Brussel en aan asielzoekers. Hij herinnert eraan dat onze kinderen en kleinkinderen ons zullen vragen waar we in 2018 waren en waarom we toen niet in actie zijn gekomen. Dan zegt Thierry opeens iets heel raars: alle andere onderwerpen zijn eigenlijk niet zo heel belangrijk. Het probleem is daarmee direct duidelijk: FvD moet zich in Amsterdam vooral bezig gaan houden met tweederangs thema’s.

Annabel zegt dat Amsterdam soms erg lijkt op Istanbul en dat er veel vervreemding is, maar wat FvD in Amsterdam aan dat kernthema gaat doen vertelt ze er niet bij. Deze avond overheersen vooral de tweederangs onderwerpen.

Inhoudelijke profilering

De aanwezigen mogen vragen stellen. Dan gebeurt precies wat er bij politieke bijeenkomsten in Amsterdam altijd gebeurt: aanwezigen beginnen te klagen over de woningmarkt. Volgens Thierry kennelijk een tweederangs thema, maar daar denkt de aanhang toch anders over. Annabel pakt haar rol prima op door te melden dat de doorstroming op de woningmarkt beter moet. Als die verbetert, profiteert iedereen daarvan, legt ze uit. Dat zal heus wel kloppen, maar haar woorden klinken ontzettend saai. De visie van D66 klinkt immers niet fundamenteel anders.

Ook Anton van Schijndel – het andere onbekende gemeenteraadslid van FvD – mag er iets over zeggen. Zijn verhaal is zo ingewikkeld dat hij zijn excuses aanbiedt voor ‘de stadhuistaal’. De bijeenkomst lijkt inmiddels op die van elke willekeurige andere partij, waar men ook geen pasklaar antwoord heeft op de woningmarkt-problemen. Als partij van de klare taal had FvD kunnen zeggen dat de problemen op de Amsterdamse woningmarkt de komende tien jaar gewoon helemaal niet worden opgelost – zo zou Fortuyn het waarschijnlijk gedaan hebben – maar dat durft de partij duidelijk niet aan.

Annabel redt volkstuintjes

Annabel neemt hier vooral de zorgen over het voortbestaan van Amsterdamse volkstuintjes weg: weer zo’n tweederangs onderwerp. Dan praat ze over de hoofddoek bij de politie en over haatpredikers. Dat alles sluit meer aan bij de centrale missie van FvD, maar wat de fractie hier precies aan gaat doen blijft vaag. FvD zal er in ieder geval iets van zeggen, zo lijkt het. We horen uitgebreid dat de Amsterdamse VVD een megamoskee in Noord prima vindt. Zo wordt duidelijk wat de belangrijkste bijdrage van FvD zal zijn: de partij zal de linksige VVD in Amsterdam dwingen op te schuiven naar rechts.

Meerdere keren zegt Annabel dat FvD maar drie zetels heeft. De ondertoon lijkt te zijn dat we niet al te veel van FvD moeten verwachten. Thierry ratelt dat publieke instellingen gepolitiseerd zijn geraakt en daarom moeten worden terugveroverd. Hij weet ook hoe dat gerealiseerd moet worden: door de mensen in de zaal die in organen zoals een schoolbestuur moeten gaan plaatsnemen. Wat de gemeenteraadsfractie van FvD specifiek gaat bijdragen aan het terugveroveren van diezelfde publieke instellingen, moet kennelijk nog worden bedacht.

Zo lijkt FvD in Amsterdam vooralsnog meer energie te steken in het organiseren van borrels dan in concrete plannen hoe ze haar ideeën gaat waarmaken. Er is nog veel werk te doen.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens