TPOok!

 
avatar
     
Column

Aal en Duk met het CIDI naar Israël

Een tussenstand

Chris Aalberts (TPO) en Wierd Duk (AD) zijn mee op CIDI-reis in Israël. Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) is een buitengewoon onpartijdig clubje, dat weet iedereen. En dat merken we aan de tweets die Aal en Duk de wereld insturen. Het is nuttig eens naar die tweets te kijken, je steekt er veel van op. Het is echt heel bijzonder dat ze deze reis mogen maken opdat ze ons kunnen inlichten over zaken waar wij nog helemaal niets van afwisten. 

Zo lezen we in de tweets van Aalberts dat vijandige raketten overal in Israël kunnen neerkomen. Dus je bent nergens veilig! En we lezen dat die muur heel goed is “omdat er meer vertrouwen kan groeien tussen Israëli’s en Palestijnen.” Echt waar. Ook lezen we dat bezet gebied geen bezet gebied is want het is namelijk van niemand. Dat heeft Aal op reis gehoord, en daar zit toch eigenlijk best veel in. En “daarom is de frase grenzen van voor 1968 onzin, want niemand erkende toen de grenzen.”

Platgebombardeerd

Tussendoor komt Aal al snel tot de conclusie dat de reis enorm ‘neutraal’ is. En hij krijgt te horen dat de Gaza in die laatste oorlog echt niet platgebombardeerd is. Er was wel een beetje schade natuurlijk, dat wel, maar dat mocht geen naam hebben. De humanitaire crisis daar momenteel, die is wel schrijnend. Maar wist u dat Israël het enige land ter wereld is die daar iets aan doet? Met humanitaire hulp? Aal wist dat nog niet!

En trouwens: “Er is van eenzijdigheid deze ochtend niets te merken.” En wist u dat India en China veel ‘betere partners’ zijn van Israël dan de Europese Unie? De EU met dat labelen van producten uit bezette gebieden, bah. En wist u dat Netanyahu gezegd heeft dat hij joden niet kan tegenhouden die zich in Oost-Jeruzalem vestigen? Het is namelijk een vrij land! Dat zei die Netanyahu. “Dat klopt op papier inderdaad wel”, voegt Aal er aan toe. Een echt vrij land!

Objectief feit

Van Duk z’n tweets leren we ook veel. Die Palestijnse wijken in Oost-Jeruzalem, die zijn heel smerig en arm, wist u dat? Duk zag het met zijn eigen ogen! Er is een “schrijnend contrast met westerse stadsdelen.” Bah, al die viezigheid. [Doet denken aan die vieze zwarten in Zuid-Afrika ten tijde van de Apartheid, de blanken daar waren veel schoner en rijker, wist u dat?] En Duk hoort dat de 2e intifada alle Israëlische hoop op vrede heeft vernietigd. Het is de schuld van die Palestijnen! “De EU begrijpt dit niet en heeft alle krediet in Israël verspeeld.”

Ook hoort hij dat alle Israëlische regeringen verantwoordelijk zijn voor de nederzettingenpolitiek. En nu is het bestaan van die nederzettingen dus gewoon een feit. Ja, een objectief feit! Voldongen ook. Dat is toch gewoon zo? En ook Duk noteert dat de situatie in Gaza een humanitaire ramp is en heel explosief. Israël is “nota bene het enige land dat echt helpt met voedsel en medicijnen”. Obama trouwens was een ramp, daar zijn alle partijen het over eens. En Europa zou moeten vechten voor z’n waarden, net als Israël. En wat zo ‘opvallend’ is op deze CIDI-reis: “De Israëlische sprekers zijn bereid heel kritisch te zijn op het beleid van Israël!” Echt ongelofelijk!

Inzicht gevend

Sinds gisteren ontmoeten ze ook van die echte Palestijnen. Maar dat zijn wel rare knakkers hoor! De eerste bijvoorbeeld, van Fatah: “Het lijkt me intuïtief niet gemakkelijk om met deze meneer te onderhandelen”, laat Aal weten. Aan het eind van de dag: “Vandaag waren we bij Hamas. Daar zagen we probleem 1: liegende politici.” Trouwens, ze kregen “Hamas-thee. Zat raar smaakje aan.” En: “Opvallend dat er overal in de Westbank troep en puin op straat ligt.” Overigens: “Ik zou zeggen: ook vandaag niets te klagen over Israël-kritiek en dus ophouden met zeuren over het CIDI, de organisator.”

We zijn heel benieuwd naar het vervolg en dan het eindverslag van deze buitengewoon zelfstandig denkende, kritische geesten. Dat wordt puik journalistiek werk! Objectief, onbevooroordeeld, neutraal, inzicht gevend. Bij Breaking the Silence en Een Ander Joods Geluid kunnen ze er veel van opsteken!

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.