Politiek

‘Russische trollen’ falen in Nederland, plaatsten in twee jaar tijd slechts 900 tweets

16-07-2018 12:14

Foto: Vladimir Poetin probeert de voorpagina van NRC te lezen, faalt, is blij.

Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft NRC. Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte ‘trollenfabriek’ Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC op basis van ruim 200.000 door de trollenfabriek verstuurde tweets.

Hoewel Twitter de accounts en al hun tweets verwijderd heeft, wist NRC door twee archieven van tweets te combineren toch een deel van de activiteit van de Russische trollen in Nederland te reconstrueren.

De Russische trollen mengden zich in Nederlandse ‘culture wars’ (lol) door talloze berichten te retweeten over een door ‘islamisering’ bedreigde Nederlandse cultuur. Ze spraken hun steun uit voor de PVV en schuwden racistische tweets niet.

Anp

Dagelijks worden er vele honderden miljoenen tweets verstuurd, waarvan de meesten nul komma nul invloed hebben op het publieke debat, want tweets. Waarom een paar honderd ‘anti-islam’-tweets die door vrijwel niemand worden gelezen behalve inwoners van dezelfde anti-islam-bubbel nu ineens de nieuwe Rijksdagbrand en Marinus van der Lubbe zijn bij NRC Handelsblad is een groot raadsel.

Of het moet zo zijn dat NRC Handelsblad een beslist niet-objectieve, eenzijdige, prop-EU, pro-islamitische, pro-multiculturele, anti-Russische activistencourant is waar ze door middel van klassieke bangmaakpropaganda proberen het publieke debat in een richting te sturen.

Oh wacht, dat is natuurlijk ook zo.

TPO