Politiek

Procureur-Generaal Hoge Raad: Alexander Pechtold (D66) niet in de fout met aannemen appartement

13-07-2018 15:59

Er vindt geen opsporingsonderzoek plaats naar aanleiding van ruim 200 aangiften tegen de D66-leider Alexander Pechtold wegens de schenking van een appartement. De procureur-generaal bij de Hoge Raad heeft geconcludeerd na oriënterend onderzoek dat er geen feiten en omstandigheden zijn die aanleiding geven voor een verdenking van een ambtsdelict. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zich daarnaast gebogen over andere, strafrechtelijke feiten die zijn genoemd in de aangiften. Het OM is na bestudering van de stukken tot de conclusie gekomen dat er geen vermoeden is van een strafbaar feit. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid vrijdag in een perscommuniqué.

Lees ook – Raad van Europa geeft Tweede Kamer tik op de vingers vanwege affaire Pechtold

‘Geen vermoeden van een strafbaar feit’

Pechtold kwam in december vorig jaar in opspraak toen bleek dat hij in het Geschenkenregister van de Tweede Kamer geen melding had gemaakt van een appartement in Scheveningen dat hij had gekregen van de Canadese oud-diplomaat Serge Marcoux. Later rezen vragen over de fiscale aspecten van de deal. Eind februari verscheen op internet een oproep om aangifte tegen Pechtold, zijn notaris en taxateur te doen van ambtelijke corruptie, valsheid in geschrift en meerdere keren een opzettelijk onjuiste aangifte van overdrachtsbelasting.Pechtold noemde het krijgen van het appartement een privézaak. De gift veroorzaakte politieke ophef, maar het presidium van de Tweede Kamer zag af van een onderzoek.

Zo’n tweehonderd mensen deden aangifte tegen Pechtold. Het OM heeft zich  gebogen over de andere feiten die genoemd zijn in de aangiften, namelijk valsheid in geschrifte en belastingontduiking. Het OM is na bestudering van de stukken vrijdag tot de conclusie gekomen ‘dat er geen vermoeden is van een strafbaar feit’.

‘Appartement niet te laag getaxeerd’

Zowel de taxatiewaarde als het recht van gebruik en bewoning is van invloed bij de bepaling van de hoogte van de overdrachtsbelasting. De aangevers waren daarom van mening dat de vermeende valsheid in geschrifte heeft geleid tot een onjuiste – te lage – belastingaangifte. De aangiftes bevatten volgens het OM echter ‘onvoldoende aanknopingspunten om tot het oordeel te komen dat sprake is van een te lage taxatiewaarde’. Het enkele feit dat de getaxeerde waarde lager is dan de door aangever gesuggereerde marktwaarde, betekent nog niet dat de getaxeerde waarde vals is.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens