Politiek Buitenland

Moskou en Berlijn nemen eensgezind afstand van aantijgingen Donald Trump over gaspijpleiding

12-07-2018 14:01

Het Kremlin herkent zich niet in het beeld dat Duitsland een gevangene is van Rusland, zoals de Amerikaanse president Donald Trump woensdag beweerde. De export van gas via pijplijnen leidt volgens een regeringswoordvoerder juist tot ‘volledige wederzijdse afhankelijkheid’.

Lees ook – Donald Trump veegt Duitsland de mantel uit: Land is een gevangene van Rusland

Trump vindt het onbestaanbaar dat Duitsland nauw samenwerkt met Rusland bij de aanleg van gaspijpleiding Nord Stream 2 en intussen wel wordt beschermd door VS. Bijna 70 procent van het gas in Duitsland zal zijn gecontroleerd door Rusland, aldus de president. “Duitsland wordt volledig door Rusland gecontroleerd. Het land is een gevangene van Rusland”, zei hij.

Het Kremlin nam donderdag afstand van die bewering. Eerder had ook de Duitse bondskanselier de kritiek al gepareerd. Angela Merkel zei dat ze zelf heeft ervaren dat een deel van Duitsland was bezet door de Sovjet-Unie. Het is goed dat we nu een ‘eigenstandige politiek’ kunnen voeren en zelfstandig beslissingen kunnen nemen, aldus de in de voormalige DDR (Oost-Duitsland) opgegroeide Merkel.

Lees ook

Donald Trump: NAVO-lidstaten hebben 33 miljard dollar extra toegezegd

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens