TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Mark Rutte: Donald Trump heeft niet gedreigd uit de NAVO te stappen

Kabinet houdt vast aan 2 procent bijdrage in 2024

Het kabinet houdt vast aan de ingezette lijn: toegroeien naar 2 procent van het bruto nationaal product (bbp) aan defensie-uitgaven in 2024. Premier Mark Rutte zei dat nadat de Amerikaanse president Donald Trump op een ingelaste bijeenkomst op de NAVO-top in Brussel opnieuw had gehamerd op de noodzaak dat doel sneller te halen.

Lees ook – Donald Trump: NAVO-lidstaten hebben 33 miljard dollar extra toegezegd

Volgens Trump gaan Europese landen meer en sneller miljarden aan defensie besteden, maar volgens Rutte ging dat over de periode sinds Trumps aantreden. “De uitgaven versnellen, ook aan Nederlandse kant met 1,5 miljard euro extra per jaar. We hebben afgesproken dat dat langs die lijn door moet gaan. Alle landen realiseren zich dat we de afspraken over het toewerken naar 2 procent moeten uitvoeren en dat dat urgent is”, zei Rutte na de ‘robuuste’ sessie. “Er is een acceleratie aan de gang.”

De VS betalen nu een groot deel van de rekening en dat moeten we met elkaar stap voor stap eerlijker verdelen, erkende Rutte. “Trump snapt ook dat er grenzen aan zijn, niet zozeer in de budgetten maar in hoeveel je kunt absorberen.” Hij heeft niet gedreigd uit de NAVO te stappen, bevestigde Rutte.

De premier herhaalde dat als er meevallers zijn, wordt bekeken of die worden ingezet voor defensie. “We gaan ieder jaar bij de begroting kijken welke stappen we verder gaan zetten.”

Lees ook

Bijdrage Nederland aan de NAVO onder Europees gemiddelde

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.