Politiek

Femke Halsema (GroenLinks) officieel burgemeester van Amsterdam

12-07-2018 19:02

Femke Halsema is beëdigd als burgemeester van Amsterdam. Ze legde tijdens een speciale raadsvergadering de belofte af aan commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes.

De voormalig GroenLinks-leider volgt Eberhard van der Laan op, die in oktober overleed aan longkanker. Voorafgaand aan de beëdiging nam Jozias van Aartsen afscheid. Hij was sinds december waarnemend burgemeester van de hoofdstad en gaat nu met pensioen.

Met de komst van Halsema heeft Amsterdam voor het eerste een vrouw aan het roer. En voor het eerst in decennia is de burgemeester van Amsterdam geen PvdA’er.

Remkes vergeleek de sollicitatieprocedure voor de burgemeesterspost in Amsterdam met een thriller, met veel ruis, voorkeuren en speculaties in de media. Zo kwam er een tweede ronde omdat zich volgens de vertrouwenscommissie niet voldoende geschikte kandidaten hadden gemeld en het Openbaar Ministerie (OM) kondigde eerder een strafrechtelijk onderzoek aan naar een mogelijk lek.

De 52-jarige Halsema werd al lange tijd genoemd als opvolger van Van der Laan. Toch bleef het tot het einde spannend of ze het zou worden. Tijdens een urenlange vergadering achter gesloten deuren besloot de Amsterdamse gemeenteraad op 27 juni Halsema en niet de voormalige Amsterdamse PvdA-wethouder Carolien Gehrels voor te dragen.

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens