Doneer aan TPO
 

Donald Trump: NAVO-lidstaten hebben 33 miljard dollar extra toegezegd

'Ik kan uit het bondgenootschap stappen maar dat is niet nodig'

Door: , 12:45, 12 juli 2018

'Ik kan uit het bondgenootschap stappen maar dat is niet nodig'

NAVO-landen hebben toegezegd op korte termijn 33 miljard dollar extra uit te geven aan defensie. Dat zei Donald Trump op een persconferentie aan het eind van de tweedaagse NAVO-top in Brussel. “Ongelooflijk, dergelijke bedragen hebben we nooit eerder gezien. Het gaat veel sneller naar de 2 procent van hun nationaal inkomen, als een raket. In een paar jaar.”

Lees ook – Donald Trump veegt Duitsland de mantel uit: Land is een gevangene van Rusland

De Amerikaanse president drong de afgelopen dagen aan op hogere bestedingen en dreigde met consequenties. De VS betalen veel te veel om Europa te beschermen, vindt Trump. Hij wil zelfs 4 procent, maar is nu tevreden. Een vertrek uit het bondgenootschap ‘kan ik waarschijnlijk doen, maar dat is niet nodig’, zei hij, waarna hij zijn krachtige steun voor de alliantie uitsprak. “Ik geloof in de NAVO.”

“De NAVO is nu veel sterker dan twee dagen geleden”, aldus Trump. Hij noemde de sfeer tijdens een ingelaste spoedzitting van de 29 leiders waarin hij donderdag zijn eisen op tafel legde ‘fantastisch en collegiaal’. “Op het eind kwam het allemaal samen, er was een geweldige teamgeest.”

De lidstaten zegden eerder toe in 2024 2 procent van hun inkomen aan defensie te spenderen, maar slechts een handvol haalt dat nu.

ANP

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace