TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Trump wil dat NAVO-landen 4 procent van bruto binnenlands product uitgeven aan defensie

Gaat volgens bron in Witte Huis niet om formeel voorstel

De Amerikaanse president Donald Trump heeft volgens Bulgarije op de NAVO-top aangedrongen op hogere defensie-uitgaven dan is afgesproken. Trump wil volgens president Rumen Radev dat lidstaten van het bondgenootschap 4 procent van het bruto binnenlands product uitgeven aan defensie.

Geen formeel voorstel

Binnen de NAVO is afgesproken dat landen in 2024 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitgeven aan defensie. De lidstaten herhaalden in de slotverklaring van de NAVO-top in Brussel nog eens volledig achter de doelstelling voor defensie-uitgaven te staan.

Trump vindt dat veel Europese landen te weinig uitgeven aan defensie. Een bron in het Witte Huis bevestigde dat Trump tegen NAVO-leiders zei dat ze daar eigenlijk 4 procent van het bbp aan moeten spenderen. Het gaat volgens de bron niet om een formeel voorstel.

We zullen kijken

Premier Rutte zei dat Nederland zich houdt aan de afspraak om naar de 2 procent toe te bewegen. Hij gaf Trump een compliment voor de ”krachtige boodschap” die hij heeft gegeven over de defensiebestedingen. Nederland zit nu op 1,3 procent. ”We zullen de komende jaren steeds kijken of er ruimte is in de begroting.”

ANP

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.