Doneer aan TPO
 

Lijstje – Agnes Jongerius (PvdA) klust het meest bij als Nederlandse EP’er: 90.000 euro

Corruptiewaakhond heeft kritiek op haar commissariaat bij PostNL

Door: , 10:38, 10 juli 2018

Corruptiewaakhond heeft kritiek op haar commissariaat bij PostNL

Drie van de 751 Europarlementariërs, onder wie Agnes Jongerius (PvdA), hebben een betaalde bijbaan bij een organisatie die in het EU-lobbyregister staat. Dit blijkt uit een rapport van Corruptiewaakhond Transparency International over neveninkomsten van leden van het EU-parlement. De organisatie pleit voor een verbod voor Europarlementariërs op een betaalde bijbaan bij zo’n organisatie tijdens hun zittingsperiode. Jongerius is sinds april 2013 lid van de raad van commissarissen van het bedrijf PostNL, dat als lobbyist bij het parlement is geregistreerd. Europarlementariërs moeten contacten met geregistreerde lobbyisten melden als ze aan wetgeving werken, om belangenverstrengeling te voorkomen.

Transparency International waarschuwt dat financiële banden met het bedrijfsleven en lobbyisten belangenverstrengeling in de hand kunnen werken. Daarom wordt de oprichting van een toezichthouder geadviseerd.

Lijstje

Jongerius staat bovenaan de lijst van zeven Nederlandse leden van het Europees Parlement die inkomsten uit nevenactiviteiten hebben aangemeld. Jongerius laat in een reactie weten dat ze alle netto-inkomsten uit haar nevenfuncties aan goede doelen schenkt.

Agnes Jongerius (PvdA) 90.596 euro

Lambert van Nistelrooij (CDA) 47.503 euro

Paul Tang (PvdA) 27.000 euro

Wim van de Camp (CDA)  20.507 euro

Jan Huitema (VVD) 18.018 euro

André Elissen (PVV) 5000 euro

Hans van Baalen (VVD) 1515 euro

1 op de 3 Europarlementariërs heeft bijbaan

Het gaat om het totaalbedrag dat de politici sinds juli 2014 volgens Transparancy hebben gedeclareerd tot 3 juli van dit jaar. Het basissalaris van Europarlementariërs ligt rond de 8500 euro per maand. Een op de drie leden van het Europees Parlement had in de onderzochte periode een bijbaan. Dat leverde ze samen in totaal minstens 18 miljoen euro bruto in vier jaar op.

 
ingezonden mededeling

Gratis product om je verslaafd te krijgen

Hallo, wij van Dealert.nl zijn dolblij met onze monsteradvertentiedeal met TPO! Daarom een gratis creditcardtool voor alle TPO-lezers! Hier!

 
 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties