TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Bijdrage Nederland aan de NAVO onder Europees gemiddelde

Nederland neemt vijftiende plek in

Tags: , ,

Nederland geeft dit jaar met ongeveer 10 miljard euro 1,35 procent van het bruto binnenlands product uit aan defensie. Dat is onder het gemiddelde van de Europese NAVO-landen en Canada, dat staat op 1,47 procent. België, Spanje en Luxemburg halen de 1 procent niet.

Lees ook – Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis veegt Ank Bijleveld de mantel uit over NAVO-bijdrage

De cijfers komen uit een overzicht van de militaire alliantie. Nederland neemt een vijftiende plek in. De 29 NAVO-landen hebben een doelstelling van 2 procent in 2024. Hoewel alle lidstaten meer zijn gaan uitgeven, is de verwachting dat slechts de helft dat doel over zes jaar haalt.

Dit jaar zijn het er naar verwachting acht, waaronder de VS, dat nu op 3,5 procent staat. De anderen zijn Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Roemenië en de drie Baltische landen. Gebaseerd op de nationale plannen die alle lidstaten hebben gemaakt, verwacht NAVO-chef Jens Stoltenberg dat de Europese NAVO-landen en Canada 227 miljard euro extra uitgeven tot 2024.

Een ander doel is dat minstens 20 procent wordt uitgegeven aan investeringen in militair materieel. In Nederland is dat de afgelopen vier jaar ruim verdubbeld naar bijna 25 procent.

De Amerikaanse president Trump maant geregeld de landen die de doelen niet halen meer uit te geven. Dat zal hij woensdag opnieuw doen op een NAVO-top in Brussel. Premier Rutte heeft al gezegd dat Trump groot gelijk heeft. Omdat de Nederlandse economie groeit, neemt het percentage dat aan defensie wordt uitgegeven echter af.

Er wordt deze kabinetsperiode in totaal zo’n 5 miljard euro extra in defensie gestoken, en niet meer. Om het doel te halen zou op zijn minst dat bedrag er jaarlijks bij moeten. Het volgende kabinet staat dus voor een grote opgave om de 2 procent binnen bereik te krijgen.

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.