Doneer aan TPO
 

Privégegevens militairen en spionnen op straat door fitness-app

De Correspondent identificeert wereldwijd duizenden mensen

Door: , 16:25, 08 juli 2018

De Correspondent identificeert wereldwijd duizenden mensen

De namen en adressen van duizenden militairen en geheim agenten wereldwijd zijn eenvoudig te vinden via fitness-apps. Op de app van het Finse bedrijf Polar bijvoorbeeld was tot vrijdag te zien waar ze trainen, hoe ze heten en meestal ook waar ze wonen. Het betref ook medewerkers op locaties waar kernwapens liggen. Op en rond 208 gevoelige locaties zijn 6460 mensen van 69 nationaliteiten geïdentificeerd.

Dat meldt De Correspondent op basis van onderzoek dat is verricht samen met ‘burgerjournalistieknetwerk’ Bellingcat.

Als voorbeelden noemen ze vier Nederlandse militairen die joggen op een basis in Irak van waaruit ISIS wordt bestreden, Amerikaanse militairen die hardlopen in Guantánamo Bay en een Rus die zowel bij het hoofdkantoor van een Russische geheime dienst in Moskou traint als in Irak, Pakistan en Afghanistan. Bij een steekproef onder zo’n 100 militairen en medewerkers van inlichtingendiensten was in 90 procent van de gevallen binnen enkele minuten de identiteit en het woonadres te achterhalen.

Het ministerie van Defensie heeft het gebruik van sport- en fitnessapps op diensttelefoons nu tijdelijk onmogelijk gemaakt. Dat heeft minister Ank Bijleveld (CDA) zondag aan de Tweede Kamer laten weten.

“Privégegevens van militairen, burgermedewerkers en in het bijzonder medewerkers van inlichtingendiensten in binnen- en buitenland liggen op straat. Het ministerie heeft het personeel herhaaldelijk gewezen op de specifieke kwetsbaarheid van dergelijke apps op het werk en thuis”, aldus Bijleveld.

ANP/TPO

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace