Haagse grabbelton

Selçuk Öztürk (DENK) vangt bot bij Kajsa Ollongren (D66) over gebruik dienstauto Khadija Arib (PvdA)

06-07-2018 13:31

Wellicht herinnert u zich dat DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk een kruistocht is begonnen tegen Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Inzet is het gebruik van haar dienstauto, Arib geeft weleens een lift aan Kamerleden die net zoals zij na een nachtelijk debat terug moeten naar Amsterdam. Tijdens een verhit debat vorige maand eiste Öztürk een overzicht van de Kamerleden aan wie Arib een lift geeft en wilde hij rittenlijsten inzien. De DENK’er vroeg zich af of de situatie voldoet aan de declaratieregels.

Lees ook – Khadija Arib hekelt ‘vuilspuiterij’ DENK over gebruik dienstauto

Arib voelde daar niks voor. Ze verweet Öztürk een ‘schimmige sfeer’ te creëren en noemde zijn aantijgingen ‘vuilspuiterij’. Tijdens hetzelfde debat bleek dat Öztürk na een nachtelijk debat foto’s (Creepy!) heeft gemaakt van Arib terwijl ze PVV Kamerlid en Ondervoorzitter Martin Bosma een lift gaf.

Öztürk liet het er niet bij zitten en stelde Kamervragen aan minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66 en formeel de verschaffer van het budget van de Tweede Kamer). Hilarische vraag: “Waarom worden Kamerleden wel naar Amsterdam meegenomen, maar niet naar andere steden?”

Veiligheid

Maar Ollongren kan niets met die vragen, laat ze weten aan de Tweede Kamer. Arib heeft wettelijk gezien recht op een dienstauto. En de Tweede Kamer is verantwoordelijk voor het correct gebruik daarvan. Om aan te vullen: “De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft geen enkele rol en verantwoordelijkheid met betrekking tot het gebruik van de dienstauto van de voorzitter van de Tweede Kamer. De gevraagde informatie over meereizende Kamerleden, rittenadministratie, kilometerprijs en reglement aangaande het gebruik van de dienstauto is daarom op mijn ministerie niet aanwezig.”

Wel tekende Ollongren bij de obsessie van Öztürk met Arib en haar dienstauto aan dat het wellicht niet zo slim is om ‘volledige transparantie over het dienstautogebruik van politieke ambtsdragers’ openbaar te maken. “Zo is uit een rittenadministratie eenvoudig een vervoerspatroon af te leiden. Uit veiligheidsoverwegingen kan het ongewenst zijn dergelijke informatie volledig transparant te maken.” Waarvan akte.

Öztürk een beetje kennende: wordt vervolgd.

Kijk ook

Video – Martin Bosma (PVV) over zijn nachtelijke ritjes met Kamervoorzitter Khadija Arib

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens