Politiek

PvdA-fractievoorzitter Eerste Kamer (en de rest van zijn partij) onder vuur vanwege VMBO-schandaal

05-07-2018 13:25

André Postema, de bestuursvoorzitter van VMBO Maastricht, moet weg. Dat vinden de meeste partijen in de Tweede Kamer, bleek donderdag tijdens een debat over het onderwijsdebacle. Postema’s partij, de PvdA, hield zich op de vlakte over zijn positie en kreeg om deze reden er ook hard van langs. Postema is fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer.

Kijk ook – Peter Kwint (SP): Eerst de kids helpen, daarna gaan er koppen rollen

“Welke plaat heeft deze man voor zijn hoofd?”, vroeg VVD-Kamerlid Rudmer Heerema zich hardop af. Harm Beertema (PVV) vindt het van ‘bestuurlijk onfatsoen’ getuigen dat Postema tot dusver blijft zitten. “Als onder jouw verantwoordelijkheid dit soort misstanden plaatsvinden, dan kan je toch niet aanblijven?”, aldus SP’er Peter Kwint.

PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul sloot zich niet aan bij de oproepen van haar collega’s en zei dat ze niet vooruit wil lopen op het onderzoek naar de misstanden. Dit kwam haar op felle kritiek te staan. “Ongelooflijk dat de PvdA hier deze bestuurder in bescherming neemt”, noemde CDA-Kamerlid Michel Rog het standpunt van Van den Hul.

Paul van Meenen (D66) vroeg Van den Hul nog wat voor conclusies er uit het onderzoek zouden kunnen komen, waardoor Postema wel zou kunnen aanblijven. “Waar het ook fout is gegaan, daar ben je als bestuurder verantwoordelijk voor.”

Maar Van Den Hul liet zich niet verleiden tot een uitspraak over Postema’s toekomst.

ANP/TPO