Politiek

Kabinet zwijgt over spionage door Oekraïne #MH17

05-07-2018 15:27

Het kabinet wil niets zeggen over de berichten dat Nederlandse agenten, militairen, OM-personeel en diplomaten in Oekraïne na de MH17-ramp zijn bespioneerd door geheime diensten uit Oekraïne en Rusland. De PVV had om opheldering gevraagd na berichtgeving van RTL Nieuws.

Lees ook – Oekraïne (u weet wel, van het Associatieverdrag) bespioneerde Nederlandse MH17-missie

Maar minister van Buitelandse Zaken Stef Blok (VVD) en minister van justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) houden de kaken stijf op elkaar, bleek donderdag uit de beantwoording van Kamervragen. “Hierover kan het kabinet in het openbaar geen uitspraken doen. In algemene zin geldt dat het gevaar van spionage reëel is.”

De mogelijke spionage heeft in ieder geval geen gevolgen voor de samenwerking met Oekraïne in Joint Investigation Team (JIT) dat onderzoek doet naar de ramp met de MH17. “Er is vanaf het moment dat het JIT is opgericht op een zeer constructieve wijze samengewerkt met Oekraïne en de andere JIT-partners. In het kader van deze samenwerking wordt volgens de gemaakte afspraken informatie uitgewisseld die van belang kan zijn voor het strafrechtelijk onderzoek.”

Het enige wat de ministers kwijt willen over de affaire en het contact met Oekraïne daar over: “Direct na publicatie van RTL Nieuws is dit bericht dezerzijds aan de orde gesteld.”

Lees ook

Dossier MH17

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens