Politiek

Openbaar Ministerie wéér in de fout met afluisteren journalist

04-07-2018 21:23

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onlangs in strijd met de regels een gesprek tussen een journalist en een andere persoon opgenomen. De journalist is afgeluisterd tijdens een gesprek met een bron in een openbare ruimte waar de politie richtmicrofoons had geplaatst. Dat blijkt uit vertrouwelijke correspondentie tussen het OM en de rechtbank, die de NOS heeft ingezien.

Lees ook – OM tapte journalist af en probeerde gesprek in café af te luisteren

Het OM bevestigt dat in de zaak van de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. op 29 maart in Amsterdam de officier van justitie een bevel heeft gegeven om in een openbare ruimte een gesprek op te nemen tussen een journalist en een andere persoon. Dit bevel is niet voorgelegd aan het College van procureurs-generaal of de parketleiding van het parket Amsterdam, wat wel had gemoeten.

Het afluisteren gebeurde op de dag dat de broer van kroongetuige Nabil B. werd vermoord. De laatste getuigt over een reeks liquidaties in het criminele milieu. De moord op diens broer Reduan wordt gezien als een vergelding daarvoor. De journalist sprak die dag met zijn informant naar aanleiding van die moord, meldt de NOS.

De betreffende opname is nooit uitgeluisterd en uiteindelijk na overleg met het College van procureurs-generaal in opdracht van de hoofdofficier van justitie in Amsterdam vernietigd. Die kwamen tot de conclusie de opname een ontoelaatbare inbreuk is op de bronbescherming van journalisten.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat bekend wordt dat het OM achter een bron van een journalist probeert te komen zonder zich aan de regels te houden. In de zomer van vorig jaar vroeg het OM de belgegevens op van een verslaggever van het Brabants Dagblad, zo bleek onlangs.

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens