Politiek Buitenland

Merkel wil asielzoekers op Trumpiaanse wijze 48 uur opsluiten in detentiecentra bij grens Oostenrijk

04-07-2018 16:46

In de zogenoemde doorreiscentra die de Duitse zusterpartijen CDU en CSU aan de grens met Oostenrijk willen inrichten, worden asielzoekers maximaal 48 uur vastgezet. Dat zei bondskanselier Angela Merkel in een interview met de zender ARD.

Begin deze week bereikten de CDU en de CSU een akkoord over de gesloten doorreiscentra op Duits grondgebied. Volgens die overeenkomst worden daar mensen vastgehouden die geen kans op asiel maken, zoals vluchtelingen die al in een ander EU-land staan geregistreerd.

Merkel legde uit dat wordt geprobeerd binnen 48 uur een besluit te nemen over het lot van de mensen in de centra. Als binnen die tijd duidelijk is welk land verantwoordelijk is voor de asielaanvraag, willen de CDU en CSU de migrant naar dat land sturen. Volgens de zogeheten Dublin-verordening moet een asielzoeker asiel aanvragen in het land waar hij of zij de Europese Unie binnenkomt.

“Als het niet lukt om binnen twee dagen een besluit te nemen, moeten de vluchtelingen naar een gewoon opvangcentrum worden overgeplaatst met eigen plekken voor vrouwen en kinderen”, zei Merkel.

Anp