Doneer aan TPO
 

Wouter Bos wordt bankier-ambtenaar én gaat boven de Balkenendenorm verdienen

Oud-PVDA leider topman investeringsbank Invest-NL

Door: , 17:52, 29 juni 2018

Oud-PVDA leider topman investeringsbank Invest-NL

Wouter Bos wordt topman van Invest-NL, een nieuwe investeringsbank in oprichting waar bedrijven terechtkunnen voor de financiering van vernieuwende projecten die gewone banken vaak links laten liggen. De overheid steekt 2,5 miljard euro in Invest-NL en verwacht daarmee ook onder meer institutionele beleggers over de streep te trekken.

De voormalige PvdA-minister van Financiën is nu nog bestuursvoorzitter van het VUmc in Amsterdam. Hij begint eind oktober aan zijn nieuwe klus. Aanvankelijk doet hij dat als ambtenaar, omdat Invest-NL nog moet worden opgericht en de benodigde wetgeving nog door de Tweede Kamer moet.

Zodra de vennootschap daadwerkelijk bestaat, wordt Bos bestuursvoorzitter. Dat zal naar verwachting op zijn vroegst in het voorjaar van 2019 zijn. Hij gaat in zijn nieuwe baan 202.000 euro bruto per jaar verdienen, plus een onkostenvergoeding en een pensioenbijdrage van 25.000 euro.

Daarmee verdient Bos ook in de periode waarin hij op papier rijksambtenaar is meer dan een ministerssalaris. “Gezien de aard van de werkzaamheden en het tijdelijke karakter van de aanstelling achten wij dat in dit bijzondere geval gerechtvaardigd”, schrijft minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) aan de Tweede Kamer.

Hoekstra en zijn collega’s Eric Wiebes (Economische Zaken) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) zijn blij met de aanstelling van Bos. “Hij combineert bestuurservaring in zowel de private als de publieke sector met een sterke betrokkenheid bij de maatschappelijke thema’s waar Invest-NL zich op zal richten.”

ANP

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace