Politiek

Kabinet wil meer ‘gender’ en ‘culturele diversiteit’ in de top van het bedrijfsleven

29-06-2018 15:54

Persbericht vrijdag uit het hart van de Ministerraad. Het kabinet heeft op voorstel van minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) en minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (Die is ook van D66) er mee ingestemd dat de Sociaal-Economische Raad (SER) om advies wordt gevraagd ‘over maatregelen die gender en culturele diversiteit in de top van het bedrijfsleven kunnen vergroten’.

‘Stevige maatregelen’

Want het huidige tempo waarmee gender en culturele diversiteit naar en in de top toenemen ligt volgens de Trêveszaal veel te laag. Het kabinet overweegt zelfs ‘stevige maatregelen als er geen betere doorstroom van vrouwen naar de top is bereikt in 2019’. Ook de arbeidsmarktpositie van medewerkers met een migratieachtergrond is nauwelijks verbeterd, terwijl er een groeiend aantal openstaande vacatures is.

Want ‘diversiteit is belangrijk vanuit het perspectief van sociale rechtvaardigheid omdat het talent van iedereen zo goed mogelijk tot zijn recht moet kunnen komen’. Volgens het kabinet laat onderzoek zien dat diversiteit in organisaties een positief effect kan hebben op de mate van innovatie en de prestaties op de lange termijn. “Diversiteit in de top zorgt bovendien voor waardevolle rolmodellen. Desondanks zijn veel bedrijven in Nederland nog weinig divers, met name in de top.” Het advies van de SER wordt begin 2019 verwacht.

Dat worden dus quota

Dus bedrijfsleven; het is binnenkort afgelopen met de tijd van de juiste man/vrouw/genderzwerver (al dan niet van kleur en/of in een rolstoel) op de juiste plek. Dat ‘stevige maatregelen’ betekent namelijk niets anders dan het invoeren van quota.

Wee het bedrijfsleven.