Doneer aan TPO
 

God zal ons bewaren: minister wil strafrecht ‘digitaliseren’ en ‘transparanter’ maken (295 miljoen euro)

Vorige digitaliseringsproject rechtspraak (KEI) kostte belastingbetaler 220 miljoen euro, faalde, stekker er uit

Door: , 23:44, 29 juni 2018

Vorige digitaliseringsproject rechtspraak (KEI) kostte belastingbetaler 220 miljoen euro, faalde, stekker er uit

Het strafrecht moet de komende jaren veel meer digitaal gaan werken. Alle processen-verbaal moeten vanaf 2021 digitaal in het dossier zitten en er moet meer beeld en geluid beschikbaar worden gesteld, bijvoorbeeld van verhoren. Voor slachtoffers moet er een online-omgeving komen, waar ze kunnen zien hoe hun zaak ervoor staat.

Dit zijn enkele zaken die de ministers Ferd Grapperhaus en Sander Dekker (Justitie en Veiligheid) vrijdag aankondigen in een brief aan de Tweede Kamer. In het regeerakkoord is 295 miljoen euro uitgetrokken om de strafrechtketen te digitaliseren en om de informatievoorziening te verbeteren, bijvoorbeeld voor slachtoffers en advocaten. De voorstellen moeten ervoor zorgen dat zaken sneller kunnen worden afgehandeld.

De ministers willen de komende jaren ook kijken naar de redenen waarom daders misdrijven begaan: “Achter mensen die een strafbaar feit plegen schuilt vaak een complexe problematiek.” Ze zijn vaak werkloos, of kampen met psychische problemen.

Het ministerie wil de digitalisering beginnen door processen-verbaal digitaal in te voeren, maar uiteindelijk moet er geen enkel processtuk meer op papier komen.

Door van verhoren ook geluidsopnames beschikbaar te stellen aan advocaten, moet dat deel van een proces transparanter worden. “Grondrechten worden hiermee beter geborgd”, schrijven de ministers.

Voor slachtoffers willen de ministers een zogenoemd portaal laten bouwen, zodat die op elk moment online kunnen zien hoe hun zaak ervoor staat. Een eerste versie hiervan moet in 2019 af zijn. (Het zal dus wel ‘af’ zijn ergens in 2033).

De voorstellen moeten ervoor zorgen dat zaken sneller kunnen worden afgehandeld.

De digitalisering bij rechtbanken kwam onlangs negatief in het nieuws, toen Dekker besloot een groot project daar stil te leggen. Dat project was al jaren aan de gang en de kosten waren in plaats van enkele miljoenen opgelopen tot 220 miljoen euro, zonder noemenswaardige resultaten(!).

Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat het bij dit project de bedoeling is in kleine stapjes te werk te gaan, zodat er van fouten of struikelblokken kan worden geleerd. Zo wordt de toevoeging van beeld en geluid aan het strafdossier in eerste instantie in één regio getest.

Anp/TPO

Lees ook: Aan het digitaliseren van de rechtspraak is al 220 miljoen euro belastinggeld besteed en nu is het project mislukt

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace