Politiek

Oekraïne (u weet wel, van het Associatieverdrag) bespioneerde Nederlandse MH17-missie

26-06-2018 18:37

Nederlandse agenten, militairen, OM-personeel en diplomaten in Oekraïne zijn na de MH17-ramp bespioneerd door geheime diensten uit Oekraïne en Rusland. Dat melden goed ingevoerde bronnen aan RTL Nieuws. De spionage door Oekraïne ligt zeer gevoelig, spionage door een bevriend land is ongehoord. De ministeries van Justitie en Veiligheid, Algemene Zaken, Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en Defensie bevestigen dat het ‘voorstelbaar was dat andere partijen inlichtingen wilden verzamelen’ , mede omdat vlucht MH17 was neergestort in een ‘conflictgebied waar grote geopolitieke belangen speelden’.

Na het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014 reisden tientallen Nederlandse ambtenaren af naar Oekraïne voor het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp en het bergen van lichamen van de slachtoffers en hun bezittingen. Daarbij werd nauw samengewerkt met Oekraïne. Dat land is ook lid van het Joint Investigation Team (JIT), dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp.

Maar datzelfde land blijkt nu Nederlanders te hebben bespioneerd, met afluisterapparatuur op hotelkamers en spionagesoftware op elektronische apparaten. Een hoge bron erkent de gevoeligheid van de spionage door Oekraïne, maar wijst erop dat de spionage door Rusland structureler en omvangrijker zou zijn.