Politiek

Duitsland wil corrupt en crimineel Macedonië en Albanië bij de EU want ‘wir schaffen das’

26-06-2018 19:25

Foto: de EU volgens Duitsland.

Macedonië en Albanië zijn er nog niet klaar voor om gesprekken over toetreding tot de EU te beginnen. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zei dat in Luxemburg voorafgaand aan overleg met zijn EU-ambtgenoten, van wie een ruime meerderheid daar wel voorstander van is.

Frankrijk en Denemarken houden de boot ook af. Duitsland riep Frankrijk en Nederland op de “noodzakelijke consensus” niet in de weg te staan. Wij moeten ons er allemaal van laten overtuigen dat het gaat om een startpunt van een lange en moeilijke weg, en geen eindpunt, aldus de Duitse minister Michael Roth.

“We kunnen niet negeren dat de twee Balkanlanden pas vrij recent belangrijke vooruitgang hebben geboekt op het vlak van de rechtstaat en de strijd tegen corruptie”, aldus Blok. “Dit zijn extreem belangrijke onderwerpen.” Het is belangrijk dat ze eerst uithoudingsvermogen hebben getoond, aldus de minister. “Ik hoop dat het op een dag mogelijk is.”

De Europese Commissie stelde in april voor de toetredingsonderhandelingen met beide kandidaat-lidstaten te beginnen. Ze hebben daarvoor volgens Brussel voldoende vooruitgang geboekt, hoewel er nog een lange weg te gaan is, onder meer rond corruptie- en misdaadbestrijding.”

Wel hebben de 28 lidstaten nu een pad uitgezet waardoor over een jaar een positief besluit zou kunnen vallen.

De twee Balkanlanden moeten dan wel forse hervormingen op het gebied van onder meer corruptie- en misdaadbestrijding hebben doorgevoerd. “Een duidelijk perspectief richting een Europese toekomst”, aldus Bulgarije, dat het langdurige overleg van de EU-ministers in Luxemburg voorzat. Voordat de twee echt lid zijn, zullen echter nog vele jaren verstrijken.

Anp