Politiek

Oppositie: Gasdeal Eric Wiebes (VVD) met Shell gaat belastingbetaler miljarden kosten

25-06-2018 14:22

Het akkoord dat minister van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD) met Shell en ExxonMobil heeft gesloten over de beëindiging van de gaswinning in Groningen, gaat de schatkist vele miljarden kosten. Dat stellen kritische Kamerleden van oppositiepartijen.

Lees ook – Er blijft voor 70 miljard euro gas in de Groningse bodem zitten

“Deze deal had nooit gesloten moeten worden”, vindt Henk Nijboer van de PvdA. “De belastingbetaler draait onevenredig op voor de afbouw van de gaswinning. De minister verschuift zonder democratische instemming vooraf van het parlement miljarden aan toekomstige gasopbrengsten naar Shell en ExxonMobil.”

Ook Tom van der Lee van GroenLinks stelt dat de rekening bij de belastingbetaler wordt gelegd. “Want Shell en ExxonMobil ontspringen de dans”, twittert hij. “Zij hoeven niet meer te betalen dan de directe schade die zij hebben aangericht en waarvoor zij al verantwoordelijk waren.”

“Huishoudens in Nederland gaan zo nog meer betalen voor de afbouw van de gaswinning”, concludeert ook SP-parlementariër Sandra Beckerman. “Ondertussen geeft de minister Shell en ExxonMobil nog meer winst cadeau ten koste van heel Nederland.”

ANP