Politiek

Geen verder onderzoek naar afgetreden PvdA-wethouder Almere die journalist ‘lastig viel’ #MeToo

25-06-2018 19:30

Er komt geen nader integriteitsonderzoek naar voormalig wethouder Tjeerd Herrema (PvdA) van Almere. Dat maakte burgemeester Franc Weerwind (D66) bekend na de verschijning van een onderzoeksrapport van de Ombudsman Metropoolregio Amsterdam na een klacht van een lokale krant.

Lees ook – PvdA-wethouder Tjeerd Herrema treedt af na broekzakgesprek naar journalist

Een journalist van Almere deze Week had geklaagd over een telefoontje van Herrema, waarin de toenmalige wethouder seksuele geluiden zou hebben gemaakt. Toen de verslaggever hem daar de volgende dag op wees, reageerde de wethouder met de mededeling dat hij hoopte dat de journalist er geen rode oortjes van had gekregen. Verder zou hij aanstootgevende emoji’s en teksten hebben gestuurd.

De Ombudsman stelt na onderzoek dat er ,,weliswaar op onderdelen onzorgvuldig is gehandeld, maar dat niets is gebleken van op de persoon gericht (seksueel) intimiderend en provocerend gedrag”.

In een reactie zegt Herrema ,,met instemming en blijdschap kennis te hebben genomen van de conclusies van de Ombudsman”. Volgens hem komt het gedrag van coalitiepartijen ChristenUnie, D66, GroenLinks en VVD in een ander daglicht te staan. ,,Zonder alle feiten te kennen en zonder de resultaten van het onderzoek af te wachten is het vertrouwen in mij opgezegd.”

Herrema verwacht van de gemeenteraad en het college ,,concrete stappen tot eerherstel en compensatie van reputatieschade.” Een terugkeer noemt hij ,,in deze politieke cultuur geen optie”.

De journalist is teleurgesteld over de bevindingen, zegt hij op de site van Almere deze Week. ,,Persoonlijk ben ik vooral ontdaan dat de Ombudsman het eenzijdige telefoontje niet bewijsbaar acht: het gaat mijns inziens om seksuele intimidatie. Voor mij was hij onmiskenbaar aan het masturberen. Dat is heftig. Ik voel me daarin niet gehoord in mijn klacht en afgewezen als slachtoffer.”

ANP