TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Erdogan lijkt eerste verkiezingsronde ruim te winnen: 56 procent van de stemmen

Turkse Staatstelevisie (NPÖ/NÖS): 'Opkomst meer dan 85 procent'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn AK-partij zijn na het tellen van de eerste stemmen in de verkiezingen van zondag favoriet voor de zege. Volgens de nationale media gaat Erdogan nadat de helft van de stemmen is geteld aan kop met ruim 56 procent. Zijn grootste rivaal Muharrem Ince, van de centrumlinkse CHP, volgt met 28,5. De staatstelevisie meldde een opkomst van boven de 85 procent.

Op grond van deze voorlopige resultaten is een voorspelling nog altijd moeilijk te maken. In het verleden meldde staatspersbureau Anadolu na sluiting van de stembureau’s ook steevast een ruime voorsprong van Erdogan. Naarmate de avond vorderde werd die steeds kleiner. Die tendens lijkt er ook nu te zijn.

De oppositiepartij van Ince noemde de vroeg ‘aangekondigde winst’ van Erdogan “manipulatie”. Op basis van eigen gegevens scoorde de president op geen moment meer dan 48 procent, de AKP komt zelfs nog minder goed voor de dag. Erdogan heeft een absolute meerderheid nodig voor een nieuwe termijn. Haalt hij de 50 procent niet dan volgt op 8 juli een tweede ronde, met nog maar een tegenstander. Dat is zeer waarschijnlijk Ince.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.