Politiek Buitenland

Homeland Security komt met plan dat einde maakt aan scheiden van ouders en kinderen illegalen

20-06-2018 18:00

Update: President Trump heeft aan verslaggevers laten weten ‘iets te zullen ondertekenen’. Dat ‘iets’ zal waarschijnlijk dit plan zijn. “We willen families bij elkaar houden”, zei Trump tegen de verslaggevers.

Homeland Security is momenteel bezig met het opstellen van een plan om een einde te kunnen maken aan het scheiden van kinderen van hun ouders bij illegale asielzoekers. Dit melden anonieme bronnen die werken met Homeland Security Secretary Kirstjen Nielsen aan AP.

Als president Trump de nieuwe plannen van Homeland Security goedkeurt en ondertekend is het niet langer noodzakelijk om kinderen te scheiden van ouders die in vreemdelingendetentie worden geplaatst.

Dat is nu nog wel verplicht omdat de wet niet toestaat dat minderjarige kinderen in reguliere vreemdelingendetentie worden geplaatst. De kinderen mogen maximaal twintig dagen in speciale vreemdelingenopvangcentra worden vastgehouden en krijgen dan een gastgezin of ander tehuis.

Obama

Deze wetten bestaan al langer maar het is pas onder Trump dat illegalen die met kinderen het land binnenkomen ook actief en op grote schaal in detentie worden geplaatst. Onder andere presidenten werden vluchtelingen met kinderen meestal pas achteraf gescreend nadat ze het land waren binnengekomen om zo de ouders en kinderen niet te hoeven scheiden.

Desalniettemin werden ook onder de regering Obama uiteindelijk bijna een half miljoen illegalen vervolgd waarbij ze in detentie werden geplaatst. Uiteraard werden hierbij kinderen van hun ouders gescheiden.

‘Wordt aan iets gewerkt’

Of Trump akkoord zal gaan met de nieuwe plannen van Homeland Security is nog niet bekend. Woordvoerders van het Witte Huis hebben tot nu toe nog geen commentaar geleverd. Wel Twitterde Trump eerder al dat er ‘aan iets wordt gewerkt’ inzake het scheiden van vluchtelingenkinderen van hun ouders.

Mocht Trump akkoord gaan dan is het wel de bedoeling dat het Amerikaanse Ministerie van Defensie helpt met het tijdelijk huisvesten van de illegale gezinnen en hun kinderen.