Politiek

DENK plande nepnieuwscampagne om PVV te beschadigen

20-06-2018 12:38

DENK plande in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 een nepnieuwscampagne. Onder campagneleider Farid Azarkan was de partij van plan zich voor te doen als de PVV en te adverteren met de slogan: ‘Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren.’ Dat blijkt uit verschillende interviews, documenten, bankafschriften en communicatieverkeer in handen van De Nieuws BV.  In de eerste weken van 2017 is onder campagneleider Farid Azarkan de campagne voorbereid. Na overleg met het partijbestuur, Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu, is besloten de advertentie niet te plaatsen.

Kijk ook – Gelikte DENK-propagandavideo legt uit hoe BNNVARA-journalisten DENK wilden framen, aldus DENK

Azarkan liet een banner (onlineadvertentie) ontwerpen met de beeltenis van Geert Wilders, het logo van de PVV en de slogan ‘Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren.’ Deze advertentie, geheel in de huisstijl van de PVV, had getoond moeten worden op de websites Nu.nl en Telegraaf.nl. Volgens DENK was het idee daarachter om ‘te laten zien hoe ver de PVV kan gaan.’

Gaande het onderzoek probeerde DENK journalisten van De Nieuws BV te intimideren. Zo wordt inspraak in de uitzending geëist en wil de partij zelf de voorwaarden bepalen waarop ze reageert. Ook wordt in een brief aan de directie en raad van toezicht van BNNVARA gevraagd of afstand wordt genomen van de verantwoordelijke journalisten. Daarnaast wordt gedreigd met een publicatie vanuit DENK waarin de journalisten worden weggezet als onbetrouwbaar.

PVV-leider Geert Wilders zegt in een reactie het plan van DENK ‘schokkend’ te vinden en ‘beneden ieder peil’.

“Dat je hard campagne voert tegen elkaar, met stevige posters over elkaar, dat mag. Maar dat je net doet alsof je een andere partij bent, dat is valsheid in geschrifte, dat kan gewoon niet.”

Lees ook

DENK overweegt aangifte tegen twee parlementair verslaggevers BNNVARA