Haagse grabbelton

Selçuk Öztürk (DENK) is nog niet klaar met de dienstauto van Kamervoorzitter Khadija Arib

19-06-2018 17:28

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib botste vorige week met Selçuk Öztürk (DENK) tijdens een debat over de begroting van de Tweede Kamer. De DENK’er had ontdekt dat Arib Kamerleden weleens een lift geeft terug naar haar woonplaats Amsterdam en had daar zelfs foto’s van gemaakt. Öztürk vroeg daarom om een overzicht van de Kamerleden aan wie Arib een lift geeft en wilde rittenlijsten inzien. Arib voelde daar niks voor. Ze verweett Öztürk een ‘schimmige sfeer’ te creëren en noemde de suggestie dat ze zich niet aan declaratieregels zou houden ‘vuilspuiterij’.  Öztürk laat het er echter niet bij zitten en stelde deze dinsdag Kamervragen aan minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66), formeel verantwoordelijk voor het verstrekken van het budget aan de Tweede Kamer.

Enfin, drammen over niets ziet er zo uit:

Vragen van het lid Öztürk (DENK) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het gebruik van de dienstauto, in relatie tot transparantie en verantwoording afleggen aan de Kamer (ingezonden 19 juni 2018)

1. Bent u op de hoogte van een recente discussie op 11 juni jl. over de Raming, en in dat kader over het gebruik van de dienstauto van de Kamervoorzitter?

2. Bent u ervan op de hoogte dat de Kamervoorzitter geen openheid van zaken wilde geven over het gebruik van de dienstauto, met name ook het selectief laten meeliften van sommige Kamerleden?

3. Deelt u de mening dat de Tweede Kamer geen detectivebureau is? Zo nee, waarom niet?

4. Deelt u de mening dat over het gebruik van dienstauto’s, op kosten van de belastingbetaler, volledige transparantie en verantwoording afleggen de norm zou moeten zijn? Zo nee, waarom niet?

5. Wie heeft er bepaald wie mee mag met de dienstauto en wie niet? Hoe komt deze afweging tot stand?

6. Waarom worden Kamerleden wel naar Amsterdam meegenomen, maar niet naar andere steden?

7. Kunt u een overzicht geven wie, waar en wanneer plaatsneemt in de hier bedoelde dienstauto, en waar deze naartoe is gereden? Zo nee, waarom niet?

8. Is er betaald voor deze ritten? Zo ja, hoeveel? Zo nee, waarom niet?

9. Kunt u standaard deze rittenadministraties aan de Kamer doen toekomen? Zo nee, waarom niet?

10. Welke kilometerprijs wordt hierbij gehanteerd?

11. Kunt u het reglement aangaande het gebruik van de dienstauto openbaar maken en aan de Kamer doen toekomen? Zo nee, waarom niet?

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens