Achtergrond

Forum voor Democratie-jongeren zijn ja-knikkers en ze hebben het zelf niet eens door

19-06-2018 12:15

Uw verslaggever was afgelopen vrijdag te gast bij JFvD: de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie. Het was een leuke avond. We spraken over de vraag of FvD een puinhoop op rechts is. Hoewel het warm was en er om de hoek een festival plaatsvond, waren twintig jongeren in Café Otje aanwezig voor een sessie die een uur langer duurde dan gepland. Alle vooroordelen over de jongeren van FvD komen zo’n avond niet uit: dit zijn hele vriendelijke, bedachtzame jongeren met gematigde standpunten. FvD kan er prima mee voor de dag komen. Het gekke is: FvD durft dat niet.

Er brandt na zo’n avond maar één vraag op de lippen van uw verslaggever: waarom horen we nooit iets van deze jongeren? JFvD is toch een jongerenorganisatie? De afgelopen jaren zag uw verslaggever vooral de CDA-jongeren aan het werk. Het CDJA komt bij elk CDA-congres met moties en voorstellen die afwijken van de partijlijn. Soms heeft de club er succes mee. Standaard schrijft het CDJA er heel veel persberichten over. Niet dat veel media die overnemen, maar het CDJA doet desondanks elke keer weer haar best de stem van haar achterban te laten horen.

Een politieke experimenteerruimte

Dat is een politieke traditie. Een jongerenorganisatie heeft wel een formele band met de moederpartij, maar staat daar tegelijk los van. Kijk naar de Jonge Socialisten. Daar is men een stuk linkser dan bij de PvdA. De JOVD is een stuk rechtser dan de VVD. Bij Dwars hebben de leden ideeën die zo alternatief zijn dat Jesse Klaver er nog niet dood mee gevonden wil worden.

Dat is nou de taak van een jongerenorganisatie: het is een experimentele ruimte voor jongeren om zich politiek te ontwikkelen, na te denken over politieke kwesties en soms daar belachelijke of juist hele goede voorstellen over te doen.

JFvD doet dat helemaal anders. De club zendt vooral berichten de wereld in over wat JFvD allemaal presteert. Zo is JFvD inmiddels de tweede jongerenorganisatie van het land en organiseert JFvD ontzettend leuke dingen. Er is kartelkegel en braadfestijn. Lees het jaarverslag waarin het bestuur zichzelf op de borst klopt er maar op na.

Interne oppositie? Nou nee

Maar zoals het CDJA constructief meedenkt met het CDA en soms lichte oppositie voert tegen Sybrand Buma en de zijnen, zo stil is JFvD. We zien dat aan wat JFvD organiseert: er zijn borrels en lezingen, maar er is nooit plek voor echte discussie of debat: bijeenkomsten waar jongeren met elkaar praten en zelf visies ontwikkelen over hoe het verder moet met Nederland en de rest van de wereld. Het is kennelijk niet de bedoeling dat jongeren bij JFvD een eigen mening ontwikkelen. Ze mogen alleen leren dat FvD fantastisch is en mogen vooral niet twijfelen aan de grote leider.

Hoe enthousiasmerend zo’n aanpak is, is inmiddels wel duidelijk. Ruim 4.000 jongeren hebben zich bij JFvD aangemeld. Of die jongeren echt actief zijn is maar de vraag. Bij de aftrap waren volgens JFvD 600 jongeren aanwezig. Er waren toen al 2.500 leden. Driekwart verleende toen dus van een afstandje goedkeuring aan de missie van JFvD, maar vertikte het om een middag naar Baudet en de rest te komen luisteren. Dat is helemaal in overeenstemming met wat JFvD wil: ze kan mooie ledentallen publiceren terwijl die leden het de organisatie verder niet moeilijk maken.

Bestuur zit bij Baudet op schoot

Dat deze jongeren FvD niet in de weg mogen lopen blijkt ook uit de personele invulling. Zo bestaat het JFvD-bestuur uit vier vertrouwelingen van Baudet. Daryl Breunissen en Robin de Keijzer waren al stagiair in de tijd dat FvD nog een denktank was. Carola Dieudonné was Kamerkandidaat en Freek Jansen is niet alleen JFvD-voorzitter, maar ook FvD-beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. Het is niet de bedoeling dat het JFvD-bestuur een onafhankelijke koers van FvD gaat varen, zoals andere jongerenorganisaties dat wel doen.

Carola gaat nu in het buitenland werken. Er komen maar liefst twee nieuwe bestuursleden voor terug. Die worden niet gekozen door leden, maar door de huidige bestuurders naar voren geschoven. Lucia Holtkamp werkte al eens op het partijkantoor en Massimo Etalle was actief in het provinciale FvD-netwerk in Brabant, totdat dat netwerk werd gereorganiseerd en daarmee van de aardbodem verdween. Bij JFvD mag je alleen in het bestuur als je directe contacten met het FvD-partijbestuur hebt gehad. Anders kun je het vergeten.

Geen initiatieven nemen s.v.p.

Zo werkt de jongerenapplausmachine van FvD. Er zijn berichten over mooie ledenaantallen, de meeste leden deden nooit meer dan een betaling van vijf euro en de leden die wel actief willen worden mogen alleen naar ideologische verhaaltjes luisteren die binnen de FvD-kaders vallen. Leden worden niet in de gelegenheid gesteld het inhoudelijke debat met elkaar of de moederpartij aan te gaan en naar een bestuursfunctie kunnen ze al helemaal fluiten, tenzij ze uiterst close met Baudet zijn.

De enige verklaring waarom jongeren zich bij JFvD aansluiten zagen we bij de lezing van uw verslaggever van afgelopen vrijdag. Veel aanwezigen waren slim genoeg om te zien dat FvD niet ideaal georganiseerd is. En dus klonk steeds het idee dat het ‘overal’ ‘zo gaat’. Dat is in alle opzichten onzin, maar als deze jongeren zich nou maar niet al te veel ontwikkelen, houden ze dat waanidee ongetwijfeld nog wel een tijdje vast. Als ze echter hun licht opsteken bij het CDJA of de JOVD, leren ze snel dat er ook partijen bestaan waar je wel zelf een eigen mening mag ontwikkelen.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens