Politiek

Directeur WODC stapt op na kritisch rapport over omgang met klokkenluider

19-06-2018 17:53

De directeur van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum (WODC) stapt op, naar aanleiding van een kritisch rapport over de omgang met een klokkenluider. Zowel directeur Frans de Leeuw als de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft onzorgvuldig gehandeld, concludeert een onderzoekscommissie.

De commissie onderzocht hoe het WODC, dat onder het ministerie van Justitie en Veiligheid valt, een klacht behandelde over beïnvloeding door datzelfde ministerie. Een onderzoekster klaagde dat het ministerie haar onder druk zette om onwelgevallige conclusies van onderzoek naar softdrugs aan te passen.

De klokkenluider kaartte haar bezwaren herhaaldelijk en tot op het hoogste niveau aan, maar vond geen gehoor. Dat rekent de commissie-Verhulp, die door minister Ferd Grapperhaus op de zaak is gezet, directeur De Leeuw en de hoogste ambtenaar van het ministerie aan. De Leeuw herkent zich ‘maar in beperkte mate in de (generaliserende) kwalificaties over met name mijn leiderschapsstijl’, maar denkt met zijn opstappen het WODC ‘het beste te dienen’.

ANP