Doneer aan TPO
 

Kabinet: Brief Erdogan aan Nederlandse Turken is ongewenste buitenlandse inmenging

Turkse president roept landgenoten op te gaan stemmen

Door: , 12:50, 15 juni 2018

Turkse president roept landgenoten op te gaan stemmen

De schriftelijke oproep van de Turkse president Erdogan aan Turkse Nederlanders om te gaan stemmen, is een vorm van ongewenste, buitenlandse inmenging. Dat zei minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66) vrijdag.

Lees ook – Kijk eens tegen welke motie de jongens van DENK hebben gestemd

Koolmees vindt het ‘ongepast’ dat de Turkse president deze oproep doet aan Nederlandse staatsburgers om te stemmen voor parlement en president in Turkije. Of het kabinet concrete stappen gaat nemen in reactie op de brief, wil Koolmees niet zeggen. “Daar ga ik niet op vooruitlopen”, zei hij. Erdogan ondertekent de brief als leider van de AK-partij.

Het is niet de eerste keer dat de Turkse president een brief naar Turkse Nederlanders stuurt om hen tot stemmen te bewegen in een Turkse verkiezing. Vorig jaar riep hij Nederlanders met een Turks paspoort op te stemmen in een referendum, dat bedoeld was om de Turkse president meer macht te geven.

Bij de verkiezingen eind 2015 werden stemgerechtigden in Nederland ook al aangeschreven door de AK-partij van Erdogan. Het College Bescherming Persoonsgegevens stelde toen een onderzoek in naar de wijze waarop de AK-partij aan de persoonsgegevens van Nederlanders was gekomen.

Toen bleek dat de partij de gegevens van het Turkse kiescollege had gekocht. Nederland riep de Turkse ambassadeur op het matje naar aanleiding van de kwestie.

ANP

 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace