TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Staatssecretaris Menno Snel (D66) geeft toe: Tweede Kamer afgelopen jaren niet goed geïnformeerd over problemen Belastingdienst

Rapporten 'niet diepgaand en systematisch genoeg'

De Tweede Kamer is de afgelopen jaren niet goed geïnformeerd over de problemen bij de Belastingdienst. Het ministerie van Financiën deelde stapels rapporten maar die waren ‘niet diepgaand en systematisch genoeg’ om inzicht te krijgen in wat er precies aan de hand is, erkent staatssecretaris Menno Snel (D66). De Tweede Kamer sprak Snel woensdag opnieuw aan op de informatievoorziening rond de reorganisatie bij de fiscus. Die kwam zijn voorganger Eric Wiebes (VVD), nu minister van Economische Zaken en Klimaat, vorig jaar ook al op felle kritiek te staan. De operatie verloopt uiterst stroef, onder meer door ict-problemen en een uit de hand gelopen vertrekregeling.

Lees ook – Dramadossier Belastingdienst

De oppositie zou graag zien dat de vernieuwing de status van groot project krijgt. Dat zou betekenen dat de staatssecretaris de Kamer veel gerichter en gedetailleerder op de hoogte moet houden van alle vorderingen. De PVV kwam onlangs met een voorstel van die strekking, dat donderdag behandeld wordt door de vaste Kamercommissie Financiën.

Hoewel een besluit daarover aan de Tweede Kamer is, denkt Snel dat zo’n formele procedure niet nodig is. Hij vindt zelf immers ook dat de informatievoorziening beter en gerichter moet worden. Ook de regeringspartijen hielden de boot af. Het is niet de bedoeling dat de Kamer ‘het stuur overneemt’, aldus D66’er Steven van Weyenberg.

Toch leeft ook bij de coalitiefracties frustratie over de manier waarop de Kamer op de hoogte is gehouden van de gang van zaken bij de fiscus. “Ik kan als Kamerlid niet bepalen hoe het staat met de Belastingdienst”, zei CDA’er Pieter Omtzigt. Hij valt met name over de weigering van Snel om stukken te delen over problemen met de erf- en schenkbelasting, die de schatkist 450 miljoen euro hebben gekost.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.