Politiek

Onderzoek bewijst: ‘Basisinkomen zorgt voor meer armoede’

13-06-2018 11:26

Invoering van een basisinkomen in Nederland is een slecht idee. Als middel om armoede te bestrijden werkt het averechts: er worden meer mensen arm dan dat er uit armoede ontsnappen.

Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van onderzoek van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck van de Universiteit Antwerpen. Deze woensdag presenteren de onderzoekers hun bevindingen op een symposium in Utrecht. De studie is gefinancierd door het Nederlandse Instituut Gak.

Het onderzoek benadrukt dat Nederland in internationale vergelijkingen hoog scoort qua arbeidsmarkt en sociaal stelsel. Voor het basisinkomen zijn geen economische argumenten, concluderen de onderzoekers. De effecten op lange termijn laten zich niet voorspellen, voor positieve effecten op korte termijn zijn ‘helaas bitter weinig aanwijzingen’.

Het onderwerp staat in de belangstelling door angst voor verdwijnende banen door automatisering en robotisering. Ook het wereldwijd succesvolle boek van journalist Rutger Bregman uit 2014, Gratis geld voor iedereen, zorgt voor aandacht. Politiek is er nauwelijks draagvlak voor.

Onderzoeker Ive Marx in een telefonische toelichting tegen de krant: “De resultaten van onze berekeningen zijn nog sterker dan ik vooraf had verwacht. Jullie Nederlanders zouden knettergek zijn om het basisinkomen in te voeren en het stelsel voor sociale zekerheid af te schaffen.” Zelfs na de besparing door afschaffing van alle uitkeringen resteert een gat van 44 miljard euro dat gefinancierd moet worden.

ANP/TPO

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens