TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Nederland krijgt drie extra zetels in Europees Parlement

Wel worden 46 van 751 zetels geschrapt vanwege Brexit

Het aantal leden van het Europees Parlement gaat terug van 751 naar 705, nu het Verenigd Koninkrijk heeft besloten uit de EU te vertrekken. Het Britse vertrek levert 73 lege zetels op. Daarvan blijven er 27 bezet door parlementariërs, na herverdeling over de andere landen die nu ondervertegenwoordigd zijn. Nederland krijgt er daardoor drie zetels bij, bovenop de huidige 26. De resterende 46 zetels blijven in reserve voor eventuele nieuwe lidstaten.

Het parlement heeft daar woensdag in Straatsburg mee ingestemd (566 tegen 94). De regeringsleiders moeten er eind deze maand nog akkoord mee gaan, maar gezien de eerdere goedkeuring van de lidstaten is dat een formaliteit.

Geen van de 27 lidstaten verliest een plek. Italië krijgt er ook drie zetels bij. Ierland kan rekenen op twee extra plekken, en Frankrijk en Spanje vijf. Duitsland zit al op het maximum van 96. Voor dertien lidstaten, waaronder België, verandert er niets.

De lege plekken worden ingevuld na de Europese verkiezingen van mei volgend jaar.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.