Doneer aan TPO
 

Nederland krijgt drie extra zetels in Europees Parlement

Wel worden 46 van 751 zetels geschrapt vanwege Brexit

Door: , 16:22, 13 juni 2018

Wel worden 46 van 751 zetels geschrapt vanwege Brexit

Het aantal leden van het Europees Parlement gaat terug van 751 naar 705, nu het Verenigd Koninkrijk heeft besloten uit de EU te vertrekken. Het Britse vertrek levert 73 lege zetels op. Daarvan blijven er 27 bezet door parlementariërs, na herverdeling over de andere landen die nu ondervertegenwoordigd zijn. Nederland krijgt er daardoor drie zetels bij, bovenop de huidige 26. De resterende 46 zetels blijven in reserve voor eventuele nieuwe lidstaten.

Het parlement heeft daar woensdag in Straatsburg mee ingestemd (566 tegen 94). De regeringsleiders moeten er eind deze maand nog akkoord mee gaan, maar gezien de eerdere goedkeuring van de lidstaten is dat een formaliteit.

Geen van de 27 lidstaten verliest een plek. Italië krijgt er ook drie zetels bij. Ierland kan rekenen op twee extra plekken, en Frankrijk en Spanje vijf. Duitsland zit al op het maximum van 96. Voor dertien lidstaten, waaronder België, verandert er niets.

De lege plekken worden ingevuld na de Europese verkiezingen van mei volgend jaar.

ANP

 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace