TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Justitie loopt achter met DNA-databank: van 21.000 criminelen geen DNA-profiel

Achterstand in twee jaar verdubbeld

Van ruim 21.000 veroordeelde criminelen is geen DNA-profiel opgeslagen in een landelijke databank, terwijl dat volgens de wet wel zou moeten. Tv-programma Nieuwsuur meldt dat op basis van eigen onderzoek.

Dat er een achterstand is was al langer bekend, maar volgens Nieuwsuur is die de afgelopen twee jaar verdubbeld, terwijl het ministerie van Justitie en Veiligheid juist beterschap had beloofd.

,,Uit interne cijfers blijkt inderdaad dat nu sprake is van een stijging”, laat het departement in een reactie weten. ,,Deze cijfers worden geanalyseerd.” Er is de afgelopen twee jaar volgens het ministerie hard gewerkt aan verbeteringen. De uitvoering daarvan vergt evenwel ,,de nodige tijd”.

DNA-profielen worden opgeslagen om misdrijven te helpen oplossen. Criminelen gaan dikwijls meerdere keren de fout in. Als iemand na een eerder misdrijf zijn DNA heeft moeten afstaan, is hij na een nieuw delict gemakkelijker op te sporen.

Volgens het onderzoek worden veroordeelden vaak pas nadat ze alweer zijn vrijgekomen opgeroepen om DNA af te staan. Als ze daar geen gehoor aan geven, zou de politie er achteraan moeten gaan, maar die komt daar vaak niet aan toe.

SGP-leider Kees van der Staaij denkt er het zijne van.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.