TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Kim Jong-un belooft afbouw atoomprogramma, Donald Trump geeft veiligheidsgaranties

Noord-Koreaanse leider uitgenodigd in het Witte Huis

Noord-Korea belooft in de overeenkomst die dinsdag in Singapore werd getekend dat het zijn kernwapenprogramma afbouwt. De VS geven in ruil daarvoor ´veiligheidsgaranties’ aan Pyongyang.

Onder andere persbureau Boomberg maakte een foto van het document toen de Amerikaanse president Donald Trump dit aan de pers toonde. De tekst van de overeenkomst was zodoende te lezen.

Noord-Korea zegt te gaan werken aan een ‘complete denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland’ en dat het zich verbindt aan ‘blijvende en stabiele vrede’. Verder zijn de landen het eens over nieuwe relaties ‘in lijn met het verlangen van de bevolking van beide landen naar vrede en vooruitgang’.

Voordat Kim zijn handtekening zette onder wat Trump omschreef als een ‘veelomvattende brief’, zei Kim dat de twee leiders een historische bijeenkomst hadden ‘en hebben besloten het verleden achter zich te laten. De wereld zal een grote verandering zien’.

Trump zei dat het proces van denuclearisatie ‘heel, heel snel’ zou gebeuren. Hij voegde eraan toe dat hij een ‘speciale band’ met Kim had gevormd en dat de relatie met Noord-Korea heel anders zal zijn. “Dit zal naar steeds meer en meer leiden”, zei Trump.

Gevraagd of hij Kim zou uitnodigen voor een bezoek naar het Witte Huis, zei Trump: “Absoluut, dat zal ik doen.”

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.