Politiek Buitenland

Kim Jong-un belooft afbouw atoomprogramma, Donald Trump geeft veiligheidsgaranties

12-06-2018 10:43

Noord-Korea belooft in de overeenkomst die dinsdag in Singapore werd getekend dat het zijn kernwapenprogramma afbouwt. De VS geven in ruil daarvoor ´veiligheidsgaranties’ aan Pyongyang.

Onder andere persbureau Boomberg maakte een foto van het document toen de Amerikaanse president Donald Trump dit aan de pers toonde. De tekst van de overeenkomst was zodoende te lezen.

Noord-Korea zegt te gaan werken aan een ‘complete denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland’ en dat het zich verbindt aan ‘blijvende en stabiele vrede’. Verder zijn de landen het eens over nieuwe relaties ‘in lijn met het verlangen van de bevolking van beide landen naar vrede en vooruitgang’.

Voordat Kim zijn handtekening zette onder wat Trump omschreef als een ‘veelomvattende brief’, zei Kim dat de twee leiders een historische bijeenkomst hadden ‘en hebben besloten het verleden achter zich te laten. De wereld zal een grote verandering zien’.

Trump zei dat het proces van denuclearisatie ‘heel, heel snel’ zou gebeuren. Hij voegde eraan toe dat hij een ‘speciale band’ met Kim had gevormd en dat de relatie met Noord-Korea heel anders zal zijn. “Dit zal naar steeds meer en meer leiden”, zei Trump.

Gevraagd of hij Kim zou uitnodigen voor een bezoek naar het Witte Huis, zei Trump: “Absoluut, dat zal ik doen.”

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens