TPOok!

 
Politiek

Chris Aalberts in Den Helder (63): Niet in Den Helder wonen, toch in de gemeenteraad

Het heeft er alle schijn van dat raadslid Geurt Visser niet echt in Den Helder woont

De comeback was op zichzelf al gek: Geurt Visser werd in 2014 wethouder van Den Helder maar na minder dan een jaar moest hij na een schandaal met seks-apps het veld ruimen. Als een ultieme vorm van zelfkastijding kondigde hij zijn terugkeer aan: hij zou met zijn eigen partij ‘Gemeentebelangen’ mee gaan doen aan de raadsverkiezingen van 2018. Zo geschiedde en hoewel Geurt dacht zes zetels te krijgen en weer wethouder te kunnen worden, kreeg hij maar nipt een restzetel. Hij twijfelde openlijk of hij die wel in moest nemen. Hij moet voor die zetel in Den Helder wonen.

Zou hij zo twijfelen omdat hij eigenlijk niet in Den Helder woont? Het heeft er alle schijn van. Geurt heeft een interessante woongeschiedenis. Als wethouder huurde hij enige tijd een kamer in het huis – een voormalige muziekschool – van een van de raadsleden van zijn eigen partij. Het was hem afgeraden, want hij had het gebouw in zijn portefeuille als wethouder. Hij huurde ook een kamer bij nog een ander raadslid en hij verbleef korte tijd bij een mede-wethouder toen hij tijdelijk geen huis had. Aan dit zwervende bestaan kwam een einde toen Geurt als wethouder moest vertrekken.

Op twee paarden wedden

Geurt was bij de gemeenteraadsverkiezingen op twee plaatsen verkiesbaar. Hij was lijsttrekker van LPN in Pijnacker-Nootdorp, de gemeente waar hij eerder raadslid was. Ook was hij lijsttrekker van Gemeentebelangen in Den Helder. De vrijwilligers in Den Helder waren er vooraf niet allemaal van op de hoogte. Bij een publieksdebat liet Geurt verstek gaan want hij moest campagne voeren in Pijnacker. Er kwam een lager geplaatste kandidaat namens de partij aan het woord.

De bijeenkomsten van Gemeentebelangen vonden plaats in het huis van de nummer twee van de partij: Nancy List. In e-mails aan kandidaten wordt dit huis in het centrum van Den Helder ‘het partijsecretariaat’ genoemd. Er werd hier meerdere keren met kandidaten vergaderd, hier tekenden de kandidaten voor hun kandidatuur en ook op de verkiezingsavond kwamen de kandidaten hier samen. Uw verslaggever interviewde Geurt afgelopen zomer eveneens in deze woning, zonder te weten dat dit het huis van de nummer twee betrof.

Geurt woonde in Pijnacker-Nootdorp

Ten tijde van de voorbereidingen voor de verkiezingen woonde Geurt zeker niet in Den Helder. In Pijnacker-Nootdorp maakte hij in het najaar van 2017 kans op een zetel. Raadslid John Thuring was tegen de regels in in Leidschendam-Voorburg gaan wonen. Toen die verhuizing bekend werd, ging Thuring vier dagen in de week bij zijn broer in Pijnacker-Nootdorp wonen om zo te voorkomen dat hij uit de raad moest vertrekken ten gunste van Geurt. Die bekritiseerde dat dan weer. Ergo: Geurt woonde toen zelf in Pijnacker-Nootdorp.

Geurt wilde aanvankelijk de Helderse gemeenteraad niet in, maar alleen terugkomen als wethouder. De kans dat dat lukte was sowieso zo goed als nul vanwege zijn voorgeschiedenis. Geurt gaf vooraf aan wel in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp te willen. Een veeg teken dat hij van plan was in die plaats te blijven wonen tenzij er een echte baan in Den Helder in het verschiet lag. En dus twijfelde Geurt of hij zijn Helderse restzetel moest innemen toen hij in Pijnacker-Nootdorp te weinig stemmen had gekregen. Hij nam de Helderse zetel toch maar in. Onhandig, want dan moest hij weer in Den Helder gaan wonen.

Bezwaar tegen openbaarmaking

Waar te wonen? Meerdere bronnen bevestigen dat Geurt nu als ‘inwoner’ staat ingeschreven op het adres van zijn nummer 2, Nancy List. Hij gaf dit adres op toen hij in de gemeenteraad plaatsnam. Het huis is dus nu niet alleen ‘partijsecretariaat’ maar ook het huis van de tweekoppige partijtop. En wat een verrassing: zowel Geurt als Nancy hebben bij de gemeente bezwaar gemaakt tegen openbaarmaking van hun adresgegevens. Die worden daarom door de gemeente Den Helder niet via de website verstrekt. Op vragen van uw verslaggever reageren Geurt en Nancy niet.

Zo komen we in de situatie waarvan iedereen vermoedt dat er iets niet klopt maar waar niemand echt iets aan kan doen: de kans dat Geurt echt is gaan samenwonen met Nancy is minimaal. In Den Helder gelooft niemand dat Geurt echt bij haar woont. Zij is echter ook degene die Geurt zal vervangen als bekend wordt dat hij niet in Den Helder woont en dus uit de gemeenteraad moet vertrekken.

De serie Chris Aalberts in Den Helder gaat na de gemeenteraadsverkiezingen nog even verder met de vraag wat de Helderse verkiezingen precies hebben opgeleverd.

   

Steun direct Chris Aalberts

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.