TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Europese afspraken over terugsturen asielzoekers niet nageleefd

Slechts 14,8 procent Dublinclaims uitgevoerd

EU-lidstaten zijn nauwelijks bereid om vluchtelingen terug te nemen volgens de zogeheten Dublinafspraken. Op basis van dat verdrag kan Nederland een asielzoeker terugsturen naar het EU-land waar hij of zij zich als eerste heeft geregistreerd.

“Europese afspraken over terugsturen asielzoekers worden niet nageleefd”, concludeert de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar cijfers en feiten rond de vluchtelingencrisis van 2015.

Slechts 14,8 procent van de zogenoemde Dublinclaims leidde tot een daadwerkelijke overdracht naar het land van registratie. Van de 19.979 claims die Nederland tussen 2014 en 2016 bij andere EU-lidstaten neerlegde, bleken er eind 2016 slechts 2953 te zijn geëffectueerd.

Hongarije is van alle EU-landen het minst bereid asielzoekers terug te nemen. Van de 1255 claims op basis van het Dublin-verdrag werd 1,2 procent gehonoreerd. Deels wordt dat veroorzaakt door het verschil van mening tussen Nederland en Hongarije over asielzoekers die via Griekenland de EU zijn binnengekomen. Volgens Hongarije zouden deze vluchtelingen terug naar Griekenland moeten.

Nederland heeft overigens de overdracht van asielzoekers aan Hongarije opgeschort omdat er twijfels zijn over de opvang, leefomstandigheden en procedures voor asielzoekers in dat land.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.