Doneer aan TPO
 

GroenLinks zaait verder uit, nu ook buiten de steden

Provincie stevig in greep en onder knoet van naar macht grijpende GroenLinksers

Door: , 16:12, 09 juni 2018

Provincie stevig in greep en onder knoet van naar macht grijpende GroenLinksers

Het beeld dat GroenLinks alleen heerst in de stad en daarbuiten amper voet aan de grond krijgt, is achterhaald. De steden zijn voor de partij niet langer electorale eilandjes, ze vormen de kern van een uitgedijd territorium. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw naar de formatie van gemeentebesturen.

Met het einde van de collegevorming in zicht, kan GroenLinks concluderen dat ze goede zaken heeft gedaan bij de lokale coalitieonderhandelingen. Het aantal GroenLinks-bestuurders is flink gegroeid ten opzichte van 2014. Tot nu toe bevindt de partij zich in 86 van de nieuwe colleges. In 2014 stokte de teller op 65 colleges.

De groei zit onder meer in de gemeenten die de grote steden omringen. Zo levert GroenLinks bestuurders in Haarlem, Oostzaan, Diemen en Ouder-Amstel die zo als een ‘warme kraag’ om Amsterdam liggen, de stad waar GroenLinks dit jaar de verkiezingen won. Rondom Utrecht, Den Haag en Eindhoven tekent zich hetzelfde beeld af, aldus Trouw.

Anp

Tags:
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace