TPOok!

 
avatar
   
Politiek

GroenLinks zaait verder uit, nu ook buiten de steden

Provincie stevig in greep en onder knoet van naar macht grijpende GroenLinksers

Tags:

Het beeld dat GroenLinks alleen heerst in de stad en daarbuiten amper voet aan de grond krijgt, is achterhaald. De steden zijn voor de partij niet langer electorale eilandjes, ze vormen de kern van een uitgedijd territorium. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw naar de formatie van gemeentebesturen.

Met het einde van de collegevorming in zicht, kan GroenLinks concluderen dat ze goede zaken heeft gedaan bij de lokale coalitieonderhandelingen. Het aantal GroenLinks-bestuurders is flink gegroeid ten opzichte van 2014. Tot nu toe bevindt de partij zich in 86 van de nieuwe colleges. In 2014 stokte de teller op 65 colleges.

De groei zit onder meer in de gemeenten die de grote steden omringen. Zo levert GroenLinks bestuurders in Haarlem, Oostzaan, Diemen en Ouder-Amstel die zo als een ‘warme kraag’ om Amsterdam liggen, de stad waar GroenLinks dit jaar de verkiezingen won. Rondom Utrecht, Den Haag en Eindhoven tekent zich hetzelfde beeld af, aldus Trouw.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.